ČUVARKE ZATVORA BILE U INTIMNIM ODNOSIMA SA ROBIJAŠIMA: Pravili snimke akcije, procureli i drugi detalji ovog ogromnog skandala

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jun.2023, 19:04

ČUVARKE ZATVORA BILE U INTIMNIM ODNOSIMA SA ROBIJAŠIMA: Pravili snimke akcije, procureli i drugi detalji ovog ogromnog skandala

Veliki skandal potresa Ujedinjeno Kraljevstvo.

Veliku Britaniju ne prestaje da šokira veliki skandal u poznatom zatvoru.

Osamnaest žena čuvara navodno je otpušteno ili dalo ostavku zbog nezakonitih intimnih odnosa sa zatvorenicima otkako je zatvor HMP Bervin vredan 250 miliona funti otvoren pre šest godina. Smešten u prostranom industrijskom imanju u Reksamu u severnom Velsu najsavremeniji zatvor obećao je budućnost rehabilitacije za više od 2.100 zatvorenika >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << srednje rizične kategorije.

Mnogi su međutim ostali šokirani nakon što su četiri mlade čuvarke završile na sudu zbog nedopustivih veza sa zatvorenicima.

Nekadašnji zatvorenik Aleks Kokson (25) tvrdi da HMP Bervin vodi korumpirano osoblje odnosno da zatvorom upravljaju bande koje primoravaju ranjivo zatvorsko osoblje da izvršava naloge.

Kokson je služio osam godina zatvora zbog dve pljačke, ali je dobio deset meseci više zbog prošvercovanog mobilnog telefona koji mu je dala zatvorska službenica Dženifer Gavan (27).

Gavan, majka jednog deteta, navodno se zaljubila u Koksona i slala mu je seksualno eksplicitne video snimke na telefonu koji je prethodno prokrijumčarila za 150 funti. Na sudu je rečeno da je uhvaćena kako pokušava da doda telefon drugom zatvoreniku. Gavan se rasplakala kad je u decembru osuđena na osam meseci zatvora zbog zloupotrebe položaja.

Džon Batres, koji je ranije radio kao glavni inspektor policije Velikog Mančestera, rekao je da visoka plata koja se nudi u HMP Bervin nekvalifikovanim radnicima bez životnog iskustva privlači "neiskusno i loše obrazovano osoblje" koje ne može da se nosi sa iscrpljujućim svetom iza rešetaka.

- Ljudi koji vode zatvor su amateri i ne razumeju ljude sa kojima imaju posla i nemaju kadrove da se bave njima. Zatvorenici u HMP Bervin mogu biti veoma manipulativni. Zatvoreni su u svojim ćelijama po 18 sati dnevno i nemaju ništa bolje nego da rade nego da rade kako da primoraju zatvorskog službenika. Počinje veoma nežno sa nečim malim poput kartice za mobilni telefon, međutim, jednom kad ih čuvar posluša, onda će biti ucenjen i uskoro će donositi sve što mu se kaže - navodi Batres.

Vodeći zatvor otvoren je uz pompu 2017. godine.

Nakon samo pet meseci zatvorska službenica Emili Votson (26) ugovorila je najmanje tri sastanka sa osuđenikom Polom Mekgijem, dilerom droge, koji je služio osmogodišnju kaznu jer je tokom bekstva od policije izazvao saobraćajnu nesreću kojoj je poginuo jedan muškarac.

Votsonova i Mekgi su počeli da komuniciraju preko Instagrama na ajfonu koji je Mekgi držao u svojoj ćeliji sakriven u konzoli za video igre. Imali su virtualni seks preko jedne aplikacije dok je nadzorna kamera zabeležila da je tri puta sama posetila Mekgijevu ćeliju. Imali su navodno seks u nekoliko navrata od kojih je jedan bio na Božić.

Votsonova je osuđen na godinu dana zatvora.

- Novoregrutovani zatvorski službenik zarađuje više od 28.000 funti. Mnogima od njih to je prvi pravi posao, ali ne privlači komplimente. Niko ne želi da ih hvali u kafani što su tamničari. Ako naivna mlada žena u zatvoru pronađe pažnju, koja joj nedostaje u zatvoru, vrlo brzo može dovesti do neprikladnih odnosa - navodi Batres.

Gavan i Votson, međutim, nisu bile jedine čuvarke koji su imali seksualne odnose sa zatvorenicima.

Činilo se da je istu sudbinu doživela i osramoćena zatvorska službenica Rokan Voker (34). Kolege su je opisali kao ranjivu, a primećena je kako se kikoće sa "manipulativnim zatvorenikom" Danijelom Karterom pre nego što je priznala da se zaljubila. Vokerova je pošteđena zatvora, ali je osuđena na uslovnu kaznu.

Zatvorska službenica Ejša Gan imala je samo 25 godina kada je pala pod čaroliju harizmatičnog kriminalca Kurama Razaka u HMP Bervin. Godine 2008. Razak je osuđen na deset godina zatvora na krunskom sudu u Birmingemu zbog oružane pljačke, a 2015. dobio je dvanaest godina zbog zavere za pljačku.

Gan i Razak su uplovili u vezu 2018. godine, razmenili su 1.200 telefonskih poziva, uključujući eksplicitne video pozive, a čuvarka mu je prokrijumčarila par svojih gaćica u ćeliju.

Gan je osuđena na 12 meseci zatvora.

Ministarstvo pravde je saopštilo da je više od 500 zaposlenih HMP Bervin prošlo obuku o prevenciji korupcije u poslednjih 18 meseci. Rečeno je da je investicija od 100 miliona funti u obezbeđenje već sprečila više od 20.000 pokušaja krijumčarenja robe u zatvore širom zemlje.

- Ogromna većina osoblja zatvorske službe je vredna i poštena, ali mi činimo više nego ikada da uhvatimo mali broj onih koji krše pravila - rekao je portparol zatvorske službe.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.