ČUME I BAGZI NA UDARU

Izvor: Kurir, 06.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČUME I BAGZI NA UDARU

Svedoci saradnici Dejan Milenković i Ljubiša Buha mogli bi da izgube status zaštićenih svedoka zbog prećutanih ubistava u kojima su učestvovali

BEOGRAD - Milorad Ulemek Legija i kamarila „zemunaca“ uskoro bi mogli biti rehabilitovani, dok bi Dejan Milenković Bagzi i Ljubiša Buha Čume mogli izgubiti status svedoka saradnika zbog prećutanih ubistava u kojima su učestvovali, pa bi se moglo desiti da se ponovo nađu na optuženičkoj klupi! To je epilog prošlonedeljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << suočenja svedoka saradnika Milenkovića i Buhe sa optuženim pripadnicima „zemunskog klana“ koja su izazvala pravu seriju potresa u beogradskom podzemlju, ali i u srpskom pravosuđu. Kriminalci koji izjave „zemunaca“ tumače između redova najavili su novu seriju obračuna, a pravosuđe je, kako nezvanično saznajemo, pokrenulo prve istrage isprovocirane navodima Aleksandra Simovića, Milorada Ulemeka Legije, Bagzija i Čumeta. Međutim, najvažnija posledica višednevnog ispitivanja u Specijalnom sudu je istraga o umešanosti svedoka saradnika u ubistva koja im, ukoliko se dokažu, zakonski automatski oduzimaju status zaštićenih svedoka. Samim tim, presude koje su donete na osnovu njihovih svedočenja padaju u vodu. Sudski postupci će biti ponovljeni, a osuđeni, ukoliko se dokaže da su nevini, mogu se nadati rehabilitaciji!

Prema Zakonu o organizaciji i nadležnostima državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala (koji se kolokvijalno zove i Zakon o Specijalnom sudu), ukoliko se dokaže da su svedoci saradnici učestvovali ili makar znali za izvršenje nekog ubistva oni postaju osumnjičeni, gube svaki status, a njihovi dotadašnji iskazi pred sudom padaju u vodu. Po zakonu, poništavaju se i pravosnažne presude izrečene u dosadašnjim postupcima zasnovanim na njihovim svedočenjima.

Kako zakon nalaže, svedok saradnik mora da ispriča sve o zločinima u kojima je učestvovao pre nego što dobije taj status. Tužilac, po zakonu, od svih njegovih iskaza koristi one koji su mu potrebni u aktuelnim slučajevima. Međutim, sva saznanja koja je dobio od pokajnika tužilac čuva u slučaju novih istraga. Osim nadležnog tužioca, niko, pa čak ni predsednik sudskog veća, ne zna za detalje iskaza svedoka saradnika.

Na suočenjima u Specijalnom sudu pripadnici „zemunskog klana“ optužili su Ljubišu Buhu da stoji iza ubistava Željka Tomića Bosanca, Željka Crnogorca, Petra Miloševića Hamze, Radisava Trlajića - Bate Trlaje... U izjavi za Kurir, Ljubiša Buha nije želeo previše da se bavi ovom tematikom.

- Videćemo šta će biti, ne želim sada da razgovaram o tome - kratak je bio Buha.

S druge strane, advokat Sava Anđelković kaže da domaće pravosuđe nije doraslo novim zakonima i da manjka iskustva i profesionalnosti.

- Tužioci koji su dali status svedocima saradnicima više nisu na tim funkcijama, a novi su iz profesionalne radoznalosti krenuli da objektivno rade svoj posao. Nastao je haos u pravosuđu. Presude za koje se utvrdi da su donete na osnovu lažnih svedočenja mogu se oboriti i sve se sudi iz početka - napominje Anđelković.[ antrfile ]

TAJNA ČUMETOVOG „GLOKA“

Dejan Milenković Bagzi optužio je Ljubišu Buhu Čumeta za likvidaciju Zorana Petrovića Šempe, Branislava Lainovića Dugog, Zorana Davidovića Ćande i Mirka Tomića Bosanca. Bagzi je čak naveo da je Čume lično pucao u Šempu i da je on svedok ove likvidacije. Šempa je, inače, bio jedan od ljudi od najvećeg poverenja tadašnjeg vođe „surčinskog klana“. Likvidiran je u Surčinu 13. marta 1998. oko 16.15 časova u Oračkoj ulici, nadomak Čumetove poslovno-stambene tvrđave Kotobanja.

Posle sumanute jurnjave automobilima, Šempa je ubijen za volanom kroz otvoreni prozor. Prema Bagzijevim tvrdnjama, Šempu je iz pištolja „glok“ i pred svedocima likvidirao lično Čume. Navodno, Bagziju je naređeno da na automobilu kojim je jurio Šempu promeni sva četiri točka. Iako su svedoci prepoznali automobil u kome je bio Čume, a koji se inače vodio na njegove kumove, braću Fiškal, Dragana i Zorana Živkovića, tragovi na surčinskom drumu nisu se podudarali sa šarama na gumama koje je Bagzi promenio. Takođe, Čume je naredio Bagziju i da istopi krvavi „glok“ i tako uništi ključni dokaz. Nezvanično, iz ovog „gloka“ izvršene su još neke likvidacije, ali to nikada nije dokazano.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.