ČUDO U HRVATSKOJ: Hteli da prošire parking, pa naišli na neverovatno otkriće

Izvor: Telegraf.rs, 30.Maj.2016, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČUDO U HRVATSKOJ: Hteli da prošire parking, pa naišli na neverovatno otkriće

U hrvatskom gradu Trogir otkrivena je rimska grobnica koja potiče iz prvog veka, a dosadašnji nalazi upućuju na to da je reč o grobnoj parceli bogatijeg sloja društva.

Arheološko istraživanje rimske grobnice s 30 grobova, koja je otkrivena slučajno pre petnaestak dana kada je porodica Bilić u ulici Put Dragulina širila parking, i dalje traje.

Tom prilikom su ispod zasađenih maslina na dubini od metar-dva, na dvadesetak kvadrata pronađene sačuvane četiri kamene >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << urne i nekoliko kamenih ploča. Porodica je odmah stupila u vezu s muzejom grada Trogira nakon čega je na teren izašao kustos Arheološke zbirke, Lujana Paraman.

- U jednoj urni je pronađen stakleni balzamarij, a među kostima pokojnika druge urne i bronzana igla. Na veliku gustoću grobova upućivali su ostaci vidljivi u profilima iskopa za temelj zida, gde su u početku uočena još tri groba s pokojnicima sahranjenim u kamenim urnama i oštećena obrađena kamena ploča, za koju se ispostavilo da je reč o poklopcu groba s ekshumiranim pokojnikom, koji je po svoj prilici nešto mlađi, verovatno iz drugog veka - istakla je Lujana, dodajući da je ovo izuzetno važno nalazište i da su to najstarije grobnice na području Trogira.

(Telegraf.rs / Izvor: jutarnji.hr)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.