CRVENI METEOALARM U SRBIJI Meteorolozi upozoravaju na obilne padavine, grmljavinu, grad, olujni vetar i moguće IZLIVANJE REKA

Izvor: Press, 05.Avg.2020, 11:33

CRVENI METEOALARM U SRBIJI Meteorolozi upozoravaju na obilne padavine, grmljavinu, grad, olujni vetar i moguće IZLIVANJE REKA

"U toku prepodneva i sredinom dana iznad većeg dela Srbije, uključujući i područje Beograda, povremeno, kiša, pljuskovi i grmljavina, samo će na krajnjem severu i zapadu Bačke biti suvo", stoji u poslednjoj najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).
Foto:blic
Posle toplotnih talasa koji su zahvatili Srbiju, stiglo je i zahlađenje praćeno pljuskovima i grmljavinom. RHMZ je prethodno >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << izdao upozorenje i najavio obilne padavine na teritoriji cele zemlje.
Foto: RHMZ / screenshot
vreme 0508

"Na području Srbije danas se očekuje pojava obilnih plјuskova sa grmlјavinom. U prvom delu dana više padavina na jugozapadu, zapadu i severu Srbije, a posle podne i uveče i u centralnim i jugoistočnim krajevima, gde može pasti i više od 60 mm kiše za 24 sata. Na jugozapadu i jugoistoku zemlјe plјuskovi će lokalno biti praćeni i gradom i olujnim vetrom".
Maksimalna dnevna temperatura će se kretati od 16 koliko će biti na Kopaoniku do 29 u Negotinu. Slično vreme očekuje se i tokom sutrašnjeg dana.
I u Beogradu se očekuje oblačno, nestabilno i svežije, povremeno s kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom.

Foto: RHMZ / screenshot
Područje jugoistočne i jugozapadne, kao i na teritoriji Kosova i Metohije obeleženo je crvenim meteoalarmom što predstavlja vrlo opasno vreme.
"Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja", navedeno je na sajtu RHMZ-a.
U ostalim delovima zemlje na snazi je narandžasti meteoalarm gde su moguće prognozirane vremenske pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati štetu po ljude i životinje.

"Na bujičnim vodotocima gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Kolubare i Jadra, kao i na slivovima Lima, Ibra i Toplice, danas i sutra moguća su lokalna izlivanja", stoji u hidrološkom upozorenju RHMZ.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.