Izvor: B92, 21.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CRNOGORSKI NOVINARI DOBILI SVOJ KODEKS

Podgorica -- Predstavnici svih relevatnih novinarskih udruzenja u Crnoj Gori potpisali su u utorak u Podgorici Kodeks novinara i izrazili nadu da je to pocetak profesionalnijeg rada novinara i medija. Na potpisivanju Kodeksa u prostorijama Instituta za medije Crne Gore izrazena je nada da ce eticki principi pomoci prevazilazenju podela u novinarskoj profesiji u Crnoj Gori i da ce se novinari ubuduce iskljucivo rukovoditi istinom i principima profesije, a ne politickim, verskim ili drugim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ubedjenjima. Kodeks su potpisali Udruzenje novinara Crne Gore, Udruzenje profesionalnih novinara Crne Gore, Nezavisni sindikat novinara Crne Gore, Asocijacija nezavisnih stampanih medija Crne Gore, Udruzenje nezavisnih elektronskih medija Crne Gore i Asocijacija mladih novinara Crne Gore. U Kodeksu novinara Crne Gore navedeno je 12 osnovnih principa kojim novnar treba da se rukovodi u svom radu. Izmedju ostalog, u Kodeksu se navodi da je duznost novinara da postuje istinu i istrajno traga za njom, da je duzan da brani slobodu i pravo na neometano prikupljanje i saopstavanje informacija, kao i na slobodan komentar i kritiku. "Novinar je u sluzbi javnog interesa.

Novinar radi u duhu ideje da bude kriticki posmatrac onih koji su mocni u drustvu, politici i ekonomiji", navodi se u Kodeksu. Jedan od postulata je i da novinar, pri prikupljanju informacija, iskljucivo koristi casne i pravno dozvoljene metode, da je obavezan da stiti poverljive izvore informacija, ali da ih prethodno proveri, kao i da postuje privatnost ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.