CRNA STATISTIKA SA SRPSKIH PUTEVA: Za samo dva meseca stradalo 45 motociklista, poginuo i prvi trotinetista (16)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Sep.2020, 07:44

CRNA STATISTIKA SA SRPSKIH PUTEVA: Za samo dva meseca stradalo 45 motociklista, poginuo i prvi trotinetista (16)

Od početka godine je poginulo 45 motociklista.

Ova godina je fatalna za vozače motocikala i skutera, a imamo i poginulog na električnom trotinetu. Stradalo je 45 motociklista – to je godišnji prosek, a tek je septembar.

Alarmantno je da je i pored dva meseca nevožnje poginulo preko 45 motociklista, kažu stručnjaci.

Najčešći faktor su brzina i želja za dokazivanjem. Pored toga mnogi voze kategorije motocikala za koje nemaju vozačku dozvolu, pa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je i to jedan od problema koji se javlja u praksi.

Stručnjaci ponavljaju da adekvatna zaština oprema pomaže da se pad sa motocikla preživi, ali ona mora biti originalana i atestirana.

- Ukoliko vozač motocikla iz Milana dođe da vozi u Beogradu ima 23 puta veću šansu da strada u saobraćaju u Beogradu nego u Milanu - ističe dr Vladimir Jeftić, predesednik Asocijacije za bezbednost motociklista.

U poslednje vreme od kako je škola počela, krenula je i masovna upotreba električnih trotineta i svi bi hteli da ih voze.

Za njih je potrebna obuka i veština, jer svakog dana u ortopedsku bolnicu na Banjici dolaze mladi ljudi, imaju povrde koje će trajno ostaviti posledice na njihov hod, pa je preporuka roditeljima da ih u školu šalju samo pešice.

- Neke države su u potpunosti zabranile upotrebu električnih trotineta u javnom saobraćaju, takva mogućnost se ne pominje kod nas, ali se zato vodi dilema da li oni treba da se kreću kolovozima ili trotoarima u nedostatku biciklističkih staza - navodi Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Prvi smrtno stradali trotinetista ima samo 16 godina. Vreme je da grad Beograd, gde je i najveća koncentracija ovog prevoznog sredstva, pod hitno, a ne kako je najavljeno do nove godine, reguliše trotinetima i odredi pravila što pre, poruka je stručnjaka i lekara ortopeda koji imaju pune ruke posla.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.