CRNA STATISTIKA NA SRPSKIM PUTEVIMA: Za 5 godina u Srbiji u saobraćajnim nesrećama poginulo 64 dece

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Feb.2021, 10:40

CRNA STATISTIKA NA SRPSKIM PUTEVIMA: Za 5 godina u Srbiji u saobraćajnim nesrećama poginulo 64 dece

Ranije su deca dominantno stradala kao pešaci, danas kao putnici i to zato što ne sede u sedištu ili nisu pravilno vezani.

U poslednjih pet godina u saobraćajnim nesrećama poginulo je 64. dece, kaže direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić.

On je za TV K1 rekao da je bolja situacija nego ranije, ali da još uvek nije na zadovoljavajućem nivou.

- Ako poredimo sa nekim prethodnim periodom mnogo je bolja situacija danas nego ranije. Recimo, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 1997. i 1998. godine nama je poginulo 57, odnosno 58. dece. Danas je taj broj značajno manji, ali još uvek nismo zadovoljni - rekao je Pešić.

On je naveo da Srbija želi da stane rame uz rame sa najboljim zemljama, kao što je Norveška. Podseća da u Norveškoj već četvrtu godinu za redom nema poginule dece u saobraćaju.

Pešić kaže da Agencija od 2016. godine sprovodi kampanju da se poveća upotreba sedišta i da se ono pravilno koriste.

- U 2013. godine istraživanje je pokazalo da samo 32 odsto roditelja koristi sedište za decu, a 90 odsto njih koriste ih nepravilno. Danas 62 odsto roditelja koristi sedište za mališane - rekao je Pešić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.