CRNA-PILETINA-Gurmanski-hit-u-svetu

Izvor: medio.rs, 08.Sep.2014, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CRNA-PILETINA-Gurmanski-hit-u-svetu

Pilići kojima su oči, kljun pa čak i jezik potpuno crni postali su totalni hit u svetu. Ne samo zbog svoje lepote, već i u kulinarstvu, jer im je, kako kažu, i meso crno!

“Mora da je neki šaljivdžija ofarbao sprejem sirotog petla u crno” – verovatno je prva stvar koju pomislite kad ugledate ovu neobičnu pticu. Međutim, ovde je ipak reč o jedinstvenoj indonežanskoj rasi živine po imenu “Ayam Cemani”, specifičnoj po tome što ne samo da su spolja deluju >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << crni, već im je i meso tamnije nego kod klasične piletine.

Oči, kljun, kresta, pa čak i jezik su im skroz crni, dok im je perje maltene kao lakovano crno, a na suncu vuče na smaragdno-zeleno.

Foto: Imgur/ShinyNickel

Iako zvuči neverovatno, ovo crnilo proteže se dužinom celog tela, kože, kostiju, pa čak i mesa i unutrašnjih organa.

Ove ptice nisu nikakav genetski eskperiment. Oduvek žive u Indoneziji, a za toliku količinu crnog pigmenta mogu da zahvale hiperpigmentaciji koju su nasledili od svojih predaka.

Foto: Imgur/ShinyNickel

Nažalost, ako ste želeli da uzgojite jednog ovakvog petlića u svom dvorištu, moraćemo da vas malo spustimo na zemlju. Jedno pile košta oko 2000 evra, što znači da bi vam za leglo crnih kokošaka trebalo pravo malo bogatstvo.

Zato i ne čudi što “Cemani” vrstu iz milošte zovu i “Lamborgini pilići”, što zbog cene, što zbog moćnog izgleda. Oni koji su probali, kažu da im je ukus fantastičan!

Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.