Izvor: B92, 18.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CRNA GORA: RAZGOVORI O KOALICIJI, RASPRAVE U KOALICIJI

Podgorica -- Tri dana posle lokalnih izbora u Crnoj Gori mediji u Podgorici komentarisu da padaju tenzije izmedju liberala i DPS-a i da su, s druge strane, sve ostrije medjusobne optuzbe stranaka unutar Koalicije za Jugoslaviju, iz Podgorice izvestava dopisnik B92 Srdjan Jankovic.

Nakon lokalnih izbora, najavljeno je da ce Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija i Liberalni savez, otvoriti razgovore o formiranju nove crnogorske vlade, nakon skupstinske sednice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja ce biti odrzana u sredu 22. maja, na kojoj ce se glasati o poverenju Vladi i raspravljati o ostavci predsednice Parlamenta Vesne Perovic. Ni jedna od strana koje ce pregovarati ne zna kakav ce biti epilog tih razgovora, da li ce doci do formiranja Vlade ili ce za razresenje politicke krize biti potrebni vanredni parlamentarni izbori.

U Liberalnom savezu, kazu, ocekuju ozbiljnu ponudu, koja ce biti osnov za ozbiljne razgovore. Pored toga, liberali su otvorili mogucnost da se o formiranju nove vlade i formiranju nove vlasti u opstinama u kojima je to potrebno, obave u paketu. Nakon ove najave, mediji ocenjuju da je, nakon duzeg vremena, doslo do pada tenzija izmedju liberala i DPS-a i da su sa ostre retorike presli na dijalog. Tako je predlog liberala da se u paketu obave razgovori o koalicionoj saradnji na svim nivoima, u DPS-u ocenjuju kao logican. Na drugoj strani, u opozicionoj Koaliciji za Jugoslaviju, pocelo se sa ostrim optuzbama i kvalifikacijama na racun koalicionih partnera. Narodna stranka je optuzila lidere Srpske narodne stranke i Socijalisticke narodne partije da su u kampanji, svojim javnim i tajnim delovanjem, radile na unistenju Narodne stranke. Iz ove dve partije odbijaju optuzbe narodnjaka, uz konstataciju da je Narodna stranka, pri sklapanju koalicionog sporazuma, bila nerealna u zahtevima, sto je pokazao i izuzetno slab rezultat u optinama gde je izasla samostalno.

Predsednik Narodne stranke Crne Gore Dragan Soc ocekuje da ce lider SNP-a Predrag Bulatovic, na sastanku sa liderima DOS-a u ponedeljak, saopstiti da mu nije vise u interesu da "zamajava" Srbiju opstrukcijom sporazuma u Saveznom parlamentu. "Ocekujem da SNP i njen lider Bulatovic skinu blokadu sa usvajanja sporazuma u Saveznom parlamentu i da konacno prestanu da zbog svojih stranackih interesa zamajavaju Srbiju", rekao je Soc agenciji SRNA.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.