Izvor: B92, 10.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CRNA GORA: OD 30 000 RASELJENIH SA KOSOVA, 7 000 BI GLASALO

Podgorica -- Od 30.000 raseljenih lica sa Kosova koji se nalaze u Crnoj Gori 20.000 je onih sa pravom glasa, a od tog broja njih oko 7.000 je prilikom registracije izrazilo zelju da glasaju na predstojecim izborima na Kosovu, rekao je komesar komesarijata za raseljena lica u Crnoj Gori Djordjije Scepanovic, javlja za B92 Srdjan Jankovic iz Podgorice. U Crnoj Gori 17. novembra ce biti otvoreno 21 biracko mesto u devetnaest opstina, koja ce biti nadgledana od strane medjunarodnih organizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i crnogorskog komesarijata, koji je zaduzen za sprovodjenje informativne kampanje, rekao je Scepanovic i dodao: "Mi ocekujemo da ce raseljena lica u Crnoj Gori uvidjeti, sagledati i pravilno ocjeniti da je to u njihovom interesu, da ce se oni svojim glasom opredjeliti da posredno ili neposredno uticu na buduca zbivanja na Kosovu, odnosno na svoju sudbinu".

Crnogorska vlast smatra da bi izbegli trebalo da se odazovu pozivu na glasanje za kosovski parlament ali istovremeno naglasavaju da je pitanje kosovskih izbora unutrasnja stvar Srbije, cime objasnjavaju nedostatak isticanja tog stava u javnosti. Clan IO Demokratske partije socijalista Nada Drobnjak kaze: "Mozemo da im posaljemo ljudsku poruku da ne treba tek tako da ostavljaju svoja ognjista nego da treba da se suoce sa problemima koji postoje u mjestima u kojima su oni zivjeli godinama i da ga rijese na jedini mirni nacin kakav je na izborima. Dakle, moraju da pokazu svoju snagu i brojnost tog dana i tako se ukljuce u sistem kroz koji bi mjenjali odnose na Kosovu".

U crnogorskom komesarijatu za raseljena lica napominju da je odluka o izlasku Srba na izbore kasno donesena, sto direktno moze da utice na samu organizaciju izlaska na izbore kao i na animiranje birackog tela koje se nalazi u Crnoj Gori.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.