Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2024, 21:22

CRNA GORA ISPORUČUJE "KRALJA KRIPTOVALUTA" AMERICI! Doneta presuda, odbrana se BUNI

Odbijeno izručenje Južnoj Koreji

Južnokorejski državljanin Do Kvon biće izručen Sjedinjenim Američkim Državama koje ga terete za kriminalno udruživanje i druga krivičnih dela, presudio je danas Viši sud u Podgorici.

Odluka nije pravosnažna i advokati Do Kvona imaju pravo žalbe, prenose „Vijesti“.

Apelacioni sud je ranije saopštio da je za konačnu odluku o izručenju „kralja kriptovaluta“ Do Kvona nadležan sud, a ne ministar pravde, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kao i da Viši sud nije utvrdio ko je prvi tražio njegovo izručenje, zemlja čiji je državljanin - Južna Koreja, ili SAD.

Apelacioni sud je, u međuvremenu, ukinuo prvostepeno rešenje Višeg suda kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Do Kvona radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih dela po molbi obe zemlje.

Do Kvon i njegov poslovni partner uhapšeni su 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su prilikom pasoške kontrole, na letu za Dubai, upotrebili falsifikovane pasoše Kostarike.

Branioci južnokorejskog državljanina Do Kvona Goran Rodić i Marija Radulović poručili su da je odluka Višeg suda u Crnoj Gori o njegovom izručenju Sjedinjenim Američkim Državama nezakonita.

- Primili smo odluku Višeg suda u Podgorici o izručenju našeg klijenta Sjedinjenim Američkim Državama. Odluka je nezakonita, kao i prethodne dve koje je ukinuo Apelacioni sud Crne Gore - istakli su Rodić i Radulović u saopštenju, prenose Vijesti.

Dodali su da im nije poznato da bilo gde u svetu ministar pravde može da podučava sud kako se primenjuje zakon i kakvu odluku treba da donese, kao što je to, kako tvrde, slučaj u Crnoj Gori.

- Takođe, prilikom donošenja ovakve odluke, sud nije proveravao tačnost činjenica koje mu je dostavio ministar pravde, iako u spisima predmeta ima dokaza da se radi o lažnim podacima. O tome ćemo se detaljno izjasniti u žalbi na odluku o izručenju. Ubeđeni smo da ovakva nezakonita odluka ne može opstati pred Apelacionim sudom, kao ni prethodne dve nezakonite odluke - poručili su Rodić i Radulović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.