CRKVENI DOM SVETI KNEZ LAZAR: Čuvari ćirilice u Osnabriku

Izvor: Kurir, 04.Dec.2014, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CRKVENI DOM SVETI KNEZ LAZAR: Čuvari ćirilice u Osnabriku

Od ove školske godine i u Osnabriku je počelo da radi odeljenje Srpske dopunske škole u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Svi učenici na kraju školske godine dobijaju đačke knjižice sa ocenama i potvrdom o završenom razredu, a evidenciju vodi nadležni konzulat u Hamburgu. Ovi dokumenti su jednako priznati u Republici Srbiji i Republici Srpskoj.

Za potrebe nastave u crkvenom domu "Sveti knez Lazar" pri hramu Svetog Georgija postoji lepo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << opremljena učionica koja je prema potrebama korišćena za nastavu veronauke, ali sada je dobila još jednu namenu. Ovde se izučava srpski jezik i pismo, a što je najvažnije - ćirilica.

Nastava se za sada organizuje nedeljom popodne od 13.00 do 15.30, a za to vreme se po grupama naizmenično odvija nastava veronauke i folklorna sekcija.

O svemu brinu otac Siniša Vujasinović, osnabrički paroh, Violeta Lukovac, umetnički rukovodilac folklorne sekcije i Milica Stanković, profesor zadužen za nastavu maternjeg jezika.

Spomen-učionica

Dr Ljilja Slijepčević, lekar u penziji, darovala je pre 10 godina, nameštaj za učionicu za veronauku, vrednosti 5.000 evra, u znak sećanja na svog pokojnog oca, dr Đoku Slijepčevića, profesora teologije, naučnika, istoričara i publicistu, koji je najveći deo života proveo u izbeglištvu, sklanjajući se od komunističkog režima. Za svoje najveće delo, "Istorija Srpske pravoslavne crkve", Sveti arhijerejski sinod odlikovao ga je Ordenom Svetog Save prvog stepena. Počiva na groblju u Osnabriku.

(Vestionline)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.