CRKVA MORA DA ŽIVI Verski analitičar o značaju Temeljnog ugovora: OVO je ključno za odnos dve države

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Avg.2022, 08:11

"CRKVA MORA DA ŽIVI" Verski analitičar o značaju Temeljnog ugovora: OVO je ključno za odnos dve države

Trideset i šest poslanika Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije, Liberalne partije, Socijaldemokrata i Demokratske unije Albanaca predali su u skupštinsku proceduru Predlog da se glasa o nepoverenju 43. Vladi Crne Gore.

Tako je Milo Đukanović pokrenuo proceduru koju je najavljivao u slučaju potpisivanja Temeljnog ugovora.

Da podsetimo, sporazum između crkve i države u Podgorici su parafirali Patrijarh Srpski Porfirije koji je specijalno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za tu priliku stigao letom iz Beograda i premijer Dritan Abazović.

Temeljnim ugovorom se Srpskoj pravoslavnoj crkvi garantuje svojina nad crkvama i manastirima u Crnoj Gori.

Ovakav ugovor bio je potreban i državi i crkvi, kaže patrijarh.

O ovoj temi je govorio Draško Đenović, verski analitičar.

- Imovina Srpske pravoslavne crkve je osigurana. Mada, ona nije bila u toj meri u opasnosti, jer se ipak znalo šta je crkveno. Sada je dobilo pravnu formu. Vernici srpske pravoslavne crkve, bez obzira na naciju, su odbranili svoje svetinje - rekao je Draško Đenović i dodao:

- Abazović je političar novog kova, on sve građane gleda jednako i smatra da se stvari moraju rešavati. Mora se ići dalje. Crkva mora da živi, Crna Gora mora da živi. Temeljni ugovor je bio neka vrsta kamena u odnosima obe države - navodi on.

BONUS VIDEO: Vučićeva poruka o KiM odzvanja Kinom

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.