Izvor: Blic, 31.Okt.2012, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CPC traži da država reši njen status

Poglavar kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo zatražio je danas od vlasti Crne Gore da reše status te crkve i istovremeno optužio mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da je državni neprijatelj.

On je kritikovao crnogorsku vlast da ne pokazuje ni interes ni volju da crkveno pitanje reši na pravedan način.

- Ne može nas pred nebeskim prestolom zastupati tuđa crkva, čiji je poglavar uzrupirao tron Svetog Petra Cetinjskog u Cetinjskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << manastiru. I to ne da samo na njemu sedi, već uživa zaštitu državne administracije, koja se prema nama odnosi kao da smo mi, a ne on, državni neprijatelj - kazao je mitropolit Mihailo.

On je, kako prenose podgorički mediji, rekao da je Srpska pravoslavna crkva, kako je naveo, nezakonito sebe prepisala brojne crkve i manastire u Crnoj Gori.

- Zato poručujem crnogorskim vlastima da, ukoliko ubrzo i pravedno ne reše status CPC, njene imovine i baštine, dovešće u pitanje ne samo nezavisnost države, nego će i oni kao vlast izgubiti svaki legitimitet da upravljaju i vladaju ovom zemljom - rekao je mitropolit Mihailo.

Poglavar nekanonske CPC smatra da država pod hitno mora da donese novi zakon o verskim zajednicama i da u njemu moraju da budu upisane tradicionalne verske zajednice, među kojima i CPC.

Mitropolit Mihailo je ponovio da nema nezavisne Crne Gore bez CPC.

Povezane vesti: Mitropolit Mihailo: Patrijarh Irinej širi mržnju prema Crnoj Gori CPC: Crkvu na Rumiji treba ukloniti CPC: SPC od Ostroga godišnje zarađuje 50 miliona evra CPC traži zaštitu od "imperijalnog nasilja SPC" SPC: Prekinuti progon sveštenstva

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.