Izvor: B92, 17.Sep.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

COVIC U SAD

Jugoslovenska delegacija, na celu sa predsednikom Koordinacionog centra za Kosovo Nebojsom Covicem, ucestvuje danas u radu Saveta bezbednosti UN gde ce predstaviti Program za resavanje problema u pokrajini. Zbog Coviceve posete Savetu bezbednosti otkazana je vecerasnja sednica Predsednistva DOS-a na kojoj je trebalo da se donese odluka o eventualnom izlasku Srba na izbore na Kosovu. Jugoslovenski sef diplomatije Goran Svilanovic rekao je Radiju B92 da ce u UN biti predstavljen Program koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obuhvata analizu situacije na Kosmetu i kojim se predlaze sveobuhvatno resavanje problema na tom podrucju. Svilanovic je jos rekao da ce u razgovorima Covica i celnika UN-a dominirati pitanje ucesca Srba na pokrajinskim izborima: 'Sve odluke koje se donose za Kosovo su u nadleznosti Saveta bezbednosti osim onih koje Savet bezbednosti prenese na g. Hekerupa. Zato je ovaj boravak g. Covica tamo za nas od najveceg znacaja. Centralno pitanje je odluka o izborima ali da bi ta odluka mogla biti doneta mora da se vrlo pazljivo razmatra stanje na Kosovu - to je sustina'', kaze Svilanovic.

Sednica predsednistva DOS-a, koja je najavljena za ponedeljak uvece, odlozena je za sredu vece. Kao razloge odlaganja, Zivojin Stjepic visoki funkcioner Demohriscanske stranke Srbije koja je organizator naredne sednice Predsednistva DOS, naveo je Covicevo odsustvo s obzirom da se nalazi u Njujorku i pomeranje roka za prijavljivanje izbornih lista. Na primedbu novinara Radija B92 da su celnici DOS, kao uostalom i citava javnost, pre vise dana znali da ce 17. septembra Covic biti odsutan, Stjepic je rekao da ne postoji nikakvo taktiziranje u vezi sa donosenjem odluke o izlasku kosovskih Srba na pokrajinske izbore. Istovremeno, Stjepic je naglasio vaznost konsultacija sa medjunarodnom zajednicom pre donosenja konacne odluke o ucescu na izborima na Kosovu. 'Ja nemam nikakvih tajnih planova koje ne bi trebalo prezentovati javnosti nama je konatakt sa medjunaronom zajednicom neophodan. Kosovo je protektorat i mi zaista nemamo nameru da ishitrenim odlukama dovodimo ceo proces povratka Kosova u Jugoslaviji u pitanje', kaze Stjepic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.