Izvor: B92, 09.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

COVIC SA STAJNEROM O UCESCU SRBA U VLADI KOSOVA

Pristina -- U sedistu UNMIK u Pristini u utorak je odrzan prvi sastanak Radne grupe Vlade Jugoslavije sa sefom UNMIK Mihaelom Stajnerom. Nakon sastanka, sef koordinacinog Centra za Kosovo i Metohiju Nebojsa Covic izjavio je da je na sastanku bilo reci o povratku Srba na Kosovo i ucescu koalicije "Povratak" u Vladi Kosova, javlja dopisnik Radija B92 Fatmir Seholi. Prema Covicevoj oceni, napravljen je korak napred i sada sve zavisi od toga kako ce biti predstavljen povratak i kakav je plan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povratka, jer je to kljucno pitanje za resenje problema, kako na Kosovu, tako i u citavom regionu. "Smatram da se postepeno povecava poverenje izmedju nas koji radimo na ovome veoma teskom poslu", rekao je Covic. Na pitanje novinara u kolikoj meri zavisi ucesce Srba u kosovskoj vladi od situacije u Kosovskoj Mitrovici, Covic je rekao da je sa Stajnerom i komandantom KFOR, generalom Marselom Valentenom, razgovarao o problemima u Kosovskoj Mitrovici, ocenivsi da je nedopustivo bilo kakvo dalje provociranje ili pritisci u severnom delu Mitrovice, "jer nas to uvodi u jednu opasnu zonu u kojoj ne mozemo da kontrolisemo sve moguce reakcije sto moze da nas dovede do vrlo opasnih sukoba", naglasio je Covic i podvukao da mu je jako zao zbog onoga sto se desilo u Mitrovici.

Medjutim, analizirajuci situaciju, ocenio je on, ima faktora koji su doprineli tome i zato je sa Stajnerom i Valentenom dogovoreno da se prestane s provokacijama, ambijentom sukoba i nasilja.

Sef UNMIK Mihael Stajner izjavio je da je na sastanku postignut "vidan napredak u pregovorima koji ce biti nastavljeni ponovnim susretom u Beogradu, izmedju 10. i 15. aprila". On je potvrdio da je na sastanku bilo reci o povratku, ucescu Srba u Vladi Kosova, problemima privatizacije, policijskoj saradnji i ostalim bitnim pitanjima. Govoreci o sporazumu o izmestanju zatvorenih Srba sa Kosova, Stajner je ponovio stav da je u pitanju primena evropske konvencije i dodao da departman UNMIK za pravosudje razmatra zahteve vlasti iz Beograda. Govoreci o situaciji u Kosovskoj Mitrovici i posledicama koje je akcija pripadnika KFOR imala na sveukupnu situaciju na Kosovu, Stajner je ocenio da je "ono sto se tamo desilo u direktnoj suprotnosti s vladavinom zakona".

"Pre svega mislim na fizicko povredjivanje ljudi, ali moram istaci da je to direktan udarac interesima onih u cije ime ti ljudi deluju", rekao je Stajner.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.