Izvor: B92, 03.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

COVIC I KEMBERI O PROBLEMIMA NA JUGU SRBIJE

Beograd -- U prostorijama OEBS-a i uz prisustvo Stefana Sanina, sefa misije OEBS-a u Beogradu, u subotu uvece su u Beogradu razgovarali potpredsednik Vlade Srbije nebojsa Covic i predstavnici Albanaca sa juga srbije Riza Halimi, Saip Kamberi i Naser Azari.

Tema sastanka bila je nedavna odluka Vlade Srbije o raspustanju skupstina opstina Presevo, Bujanovac I Medvedja, i nesuglasice koje su se pojavile medju predstavnicima srpskih vlasti i Albanaca sa juga Srbije.

Nebojsa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Covic za B92 kaze da je sastanak bio "konstruktivan": "Mi smo jasno rekli gospodinu Halimiju da i ubuduce treba prvo da pozove potpredsednika svoje Vlade u svojoj drzavi i da se informise od nas, a tek posle toga, ako mu nesto nije jasno, zove ljude iz medjunarodnih organizacija, jer, mi smo drzava, i to ozbiljna drzava koja radi po evropskim i svetskim standardima.

Sto se tice izbora, 25. april je mogucnost u smislu koji je vezan za razgovore i dogovore. Ono sto je jako vazno: mi smo time napravili povezivanje starog i novog Zakona o lokalnoj samoupravi. I tu smo se razjasnili da nije bilo zlih namera, ni sa nase, a posle jucerasnjih razgovora sam siguran, da ih nije bilo ni sa njihove strane. Tako da mi i nastavljamo da radimo kao tim, u interesu svih gradjana na jugu Srbije, tacnije na prostoru opstina Presevo, Bujanovac i Medvedja", rekao je Covic.

Sa druge strane, Saip Kamberi kaze za radio B92 da stav koordinacionog albanskog odbora ostaje da se ne prihvataju ni privremene mere, niti izbori za opstinu Presevo.

"Mi smo takodje rekli da su i zakoni o izbornim jedinicama na jugu Srbije diskriminatorski i nelegitimni i moraju se menjati", rekao je Kamberi. "To je stav i medjunarodne zajednice da se moraju menjati te izborne jedinice. Stav OEBS-a je ranije bio, sto se Preseva tice, da nece biti jednostrane odluke sa bilo koje strane. Medjutim, ova odluka Vlade sasvim me je iznenadila, tako da smo morali danas doci u Beograd da vidimo o cemu se radi. Ostaje da se u iduci petak u Bujanovcu sastajemo i da se nesto konkretno dogovorimo sto se Preseva tice", rekao je Kamberi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.