ČOVEK KOJI JE ISTOVREMENO POLICAJAC I DEMONSTRANT: Stajao je ispred Bele kuće, a razotkrio ga je samo jedan detalj

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jun.2020, 11:43

ČOVEK KOJI JE ISTOVREMENO POLICAJAC I DEMONSTRANT: Stajao je ispred Bele kuće, a razotkrio ga je samo jedan detalj

Flojdove poslednje reči postale su česta parola na demonstracijama koje su se iz SAD prelile i na druge delove sveta

Polarizacija i podele u Americi čini se da nikad nisu bile veće i dok se na protestima koji već 12 dana traju zbog policijske brutalnosti i ubistva Džordža Flojda često mogu videti slike sukoba i nereda, slika jednog policajca poslala je drugačiju poruku.

U blizini Bele kuće koju predano čuva, jedan policajac, afroameričkog porekla, upotrebio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je jedan detalj da jasno izreazi svoj stav.

Reč je o zaštitnoj masci za lice, s obzirom na to da su mere protiv širenja koronavirusa još na snazi, na kojoj piše "Ne mogu da dišem". To su poslednje reči ubijenog Džordža Flojda kome je policajac klečao na vratu nakon privođenja.

, postajući tako i simbol borbe protiv represije.

Detalj na masci ovog policajaca nije mnogo vidljiv izdaleka, tako da je verovatno reč o ličnom stavu pre nego poruci koju je želeo da pošalje demonstrantima koji već danima pretestuju ispred Bele Kuće.

On je dakle tu da brani red i mir, profesionalno obavlja svoj zadatak dok naoružan nepomično stoji na zadatoj poziciji, ali istovremeno izražava svoj protest protiv represije i rasizma koji je u Americi sve češće tema. Predstavlja zakon ali je ujedno i demonstrant.

Inače, potezi mnogih policajaca proteklih dana pokazali su da su oni sa narodom na istoj strani iako se nakon Flojdovog ubistva čitava javnost okrenula protiv moćnika u uniformama i sa značkom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.