CNN: Tramp u UN, Kina prkosila, Lavrov koristio priliku

Izvor: B92, 23.Sep.2017, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CNN: Tramp u UN, Kina prkosila, Lavrov koristio priliku

Vašington -- Rusija i Kina suprotstavile su se se globalnom liderstvu SAD u govorima u UN "začinjenim grubim kritikama", piše CNN.

Kako se navodi, one su se protivile SAD u pogledu neprijateljskog stava administracije američkog predsednika Donalda Trampa prema Iranu, njenoj "vojnoj histeriji" zbog Pjongjanga i pristupa ostatku sveta.

Ministri spoljnih poslova Rusije i Kine iskoristili su pozadinu prvog pojavljivanja predsednika Trampa na svetskoj sceni, tokom zasedanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Generalne skupštine UN, za pokušaje da svoje zemlje predstave kao pobornike mirnog, demokratskog i razumnog pristupa globalnim pitanjima, ocenjuje američka televizijska mreža.

"Iskoristili su priliku da iznesu tvrdnje kako globalizacija, tehnologija i tržišta koja izbijaju na površinu zbacuju SAD sa pijedestala supersile", navodi se u analizi.

CNN podseća da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom govora u Generalnoj skupštini UN rekao da je proces stvaranja policentricnog svetskog poretka objektivna tendencija i navodi da je "sarkastično dodao da će se tome svi morati prilagoditi, uključujući i one koji su navikli da drugima gazduju".

Američka televizija primećuje da Lavrov nije imao mnogo "prijatnih reči" o SAD osim što je izrazio zadovoljsto jer je Tramp dva dana ranije istakao značaj poštovanja principa suvereniteta u međunarodnim pitanjima i jer je rekao da je važno biti vodeći primer, a ne nametati svoju volju drugima.

U tekstu se ocenjuje da je Lavrov, "bez obzira na to što je Rusija izvela invaziju na Krim i pripojila ga 2014. godine", predstavio svoju zemlju kao silu koja se zalaže za ravnotežu, stabilnost i mir na svetskoj sceni i nagovestio da se za SAD to ne može reći.

Za kineskog ministra spoljnih poslova, Vang Jia, CNN navodi da je u svom obraćanju u Generalnoj skupštini UN pokazao "nešto više diplomatije" pri čemu je primetio da živimo u eri u kojoj vladaju produbljujuće tendencije ka multipolarnom svetu dok svet prolazi kroz duboke promene kad je reč o ravnoteži moći.

"Vang je podsetio sve da članice Saveta bezbednosti UN moraju da zadrže ulogu primera i istakao da dijalog ima prednost nad konfrontacijom", zaključuje CNN.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.