CNN: Kraj u januaru? A onda...

Izvor: B92, 06.Dec.2023, 12:52

CNN: Kraj u januaru? A onda...

Sjedinjene Američke Države veruju da bi velike vojne operacije na jugu Pojasa Gaze mogle da se okončaju do januara.

Potom bi trebalo da uslede ciljani da se potom usredsrede na ciljane napade na određene ekstremiste Hamasa i lidere, navodi CNN.

Pozivajući se na više visokih zvaničnika administracije SAD američka novinska mreža je navela da je Bela kuća zabrinuta kako će se ofanziva IDF izvesti u narednim nedeljama i upozorila Izrael da ograniči štetu i civilne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žrtve.

Visoki vojni zvaničnik na koga se poziva CNN ocenio je da se ne bi moglo reći da je Izrael to prihvatio.

On je takođe rekao da Izrael, kako se čini, neće postići svoj cilj sprečavanja Hamasa da izvede još jedan napad poput onih 7. oktobra i da će izraelske snage nastaviti da ostvaraju taj cilj u sklopu "dugoročnije kampanje" kada sukob pređe u novu fazu.

"Mi smo u operaciji visokog intenziteta u narednim nedeljama i onda verovatno prelazimo u režim manjeg intenziteta", rekao je jedan izraelski zvaničnik za CNN, potvrdivši očekivanu tranziciju.

Prošle nedelje je državni sekretar SAD Entoni Blinken upozorio izraelski Ratni kabinet da verovatno nema na raspolaganju čitave mesece da se bori protiv Hamasa, pošto unutrašnji i spoljašnji pritisak raste na administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena da okonča rat.

Izrael u međuvremenu širi vazdušnu i kopnenu ofanzivu na jugu Gaze zbog čega je još desetine hiljada Palestinaca raseljeno i pogoršani su humanitarni uslovi u toj gusto naseljenoj maloj enklavi.

Sukobi sprečavaju isporuku hrane, vode i lekova van uskog dela na jugu i nove naredbe o evakuaciji primoravaju ljude da se premeste u još manja područja.

UN kažu da je 1,87 miliona ljudi, više od 80 odsto stanovnika Gaze, napustilo svoje domove od početka rata 7. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.