CNN: Јапан и Британија тону у рецесију

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Feb.2024, 09:12

CNN: Јапан и Британија тону у рецесију

Две велике светске економије, јапанска и британска тону у рецесију. Јапан и Велика Британија објавили су да већ други квартал заредом њихов друштвени бруто производ има негативан тренд, што  одговара широко прихваћеној дефиницији кад нека економија пада у рецесију. Фото: Unsplash/ilferrets Да >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ли би САД, највећа светска економија, могле да буду следеће? Тренутни подаци говоре да је америчка привреда далеко од тога, наводи Си-Ен-Ен.
Економски пад Јапана повезан је са смањењем популације, тврди Пол Донован, главни економиста УБС Глобал велт менаџмента.
У 2022. години становништво Јапана опало је за 800.000, што је 14. узастопна година пада. То ограничава способност земље да расте јер то значи да „мање људи производи и конзумира мање ствари“, објашњава Донован. С друге стране у Великој Британији раст становништва и плата није био довољан да спречи пад потрошачке потрошње, једног од главних покретача те економије.
Потпуно другачија ситуација је у САД. У последња два квартала, национална економија доживела знатно већи раст БДП-а од очекиваног, пре свега због повећане потрошње. Америчка економија има предност над осталим економијама захваљујући пет трилиона долара у новцу одвојених за јачање финансија домаћинстава у време пандемије.
Још једна предност је што мање зависи од руске енергије, што је чини мање рањивом од многих других земаља по питању пораста цена природног гаса који је уследио након инвазије на Украјину. Али јануарски подаци о малопродаји у САД били су много нижи него што се очекивало, што сугерише да би Американци могли мало чвршће да вежу каиш након рекордне празничне сезоне.
Ипак, тржиште рада остаје изузетно снажно, о чему сведочи стопа незапослености у земљи, која је остала испод 4 одсто већ 24 месеца заредом.
Molovo poslovanje bolje od očekivanog

Преузмите андроид апликацију.
Чланак CNN: Јапан и Британија тону у рецесију се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.