ČITAJTE U NEZAVISNIM: Za nepristojnost kazna i do 600 KM

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Okt.2015, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČITAJTE U NEZAVISNIM: Za nepristojnost kazna i do 600 KM

SARAJEVO - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Kodeks ponašanja poslanika i delegata u parlamentu BiH, koji je sačinila Zajednička komisija za ljudska prava oba parlamentarna doma.

Poslanici i delegati u obavljanju svoje dužnosti moraju djelovati isključivo u javnom interesu, ne smiju koristiti riječi ili izraze koji mogu vrijeđati ili omalovažavati drugoga, izraze ili njihove sinonime koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i podstiču mržnju, netoleranciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i nasilje i osude svako ponašanje kojim se ono podstiče. Takođe, tok rasprave mora da bude usmjeren na temu o kojoj se raspravlja, poslanici ne smiju prekidati govornika ili na drugi način narušavati tok sjednice, a kada imaju direktan ili indirektan lični interes u pitanjima koja razmatraju parlament BiH ili institucije izvršne vlasti, preduzeće sve kako bi te interese objelodanili prije rasprave i neće učestvovati u glasanju o tim pitanjima.

Za nepoštovanje Kodeksa predviđene su pisane opomene, novčane kazne i javne opomene s objavom u sredstvima javnog informisanja.

Novčana kazna i javna opomena, koja se objavljuje u sredstvima informisanja, biće izrečene samo u slučaju teže povrede kodeksa, odnosno kada se poslanici ili delegati ne pridržavaju Ustava BiH, daju izjave koje nisu potkrijepljene dokazima, konzumiraju alkohol ili hranu u toku sjednice, ističu zastave i ambleme u toku sjednice, govore protiv ličnosti, prekidaju govornika itd. Novčana kazna može se izreći jednokratno u visini do 70 odsto mjesečnog paušala poslanika ili delegata koji nije u radnom odnosu i ne prima platu u parlamentu BiH, ili oko 520 KM, odnosno u visini do 10 odsto ukupnih mjesečnih primanja, što u slučaju stalno zaposlenih poslanika i delegata iznosi 600 KM. Kao lakše povrede smatraju se tri neopravdana izostanka sa sjednica domova, komisija i radnih tijela u toku kalendarske godine, sjedenje ili stajanje leđima okrenutim predsjedavajućem, čitanje knjiga, novina i publikacija u toku sjednice, korištenje mobilnog telefona i laptopa kojim se ometa tok sjednice, neprikladno odijevanje na sjednicama, ali i na drugim mjestima na kojima učestvuju kao predstavnici parlamenta, neodgovaranje na pozive medija za davanje informacija sa sjednica itd.

U okviru rasprave o Kodeksu, hrvatski delegat Zdenka Džambas osudila je nedavni nastup ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića u kojem je omalovažio novinare RTRS.

"Niko nema pravo na ovako grub način obratiti se ženi", rekla je ona.

Upitala je da li Vijeće ministara BiH ima neki sličan akt poput Kodeksa.

Ognjen Tadić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, rekao je da ne pravda Mektića, dodavši da se on nije obraćao novinarima kao novinarima, već kao instrumentu političkih stranaka, kao političarima većim od nekih drugih političara.

"Kako smo došli do toga da Javni servis svoje novinare pretvori u političare, to je za neku drugu raspravu", rekao je Tadić i dodao da neki novinari nisu to za što se predstavljaju, te da već odavno nekim novinarima i nekim medijskim kućama ne daje izjave.

Nebojša Radmanović, delegat u Klubu Srba (SNSD), rekao je da je Mektić izjavom uvrijedio pripadnice ljepšeg pola i medije, te dodao da je prekršen Poslovnik jer je dozvoljeno Tadiću da bude lični advokat Mektiću. Hrvatski delegat Mario Karamatić ocijenio je da medija ima svakakvih, ali da to nikome ne daje pravo da vrijeđa novinare, posebno pripadnice ljepšeg pola.

Dom naroda je u prvom čitanju usvojio Prijedlog zakona o azilu i Prijedlog zakona o strancima, te Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH, kojim se zabranjuje indeksiranje kredita u bilo kojoj stranoj valuti, osim u evrima. Zainteresovanih za raspravu o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača nije bilo, a protiv su bila tri srpska delegata. O Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH prošle sedmice raspravljano je u Predstavničkom domu parlamenta BiH, kada su poslanici SNSD-a upozorili da je riječ o prenosu nadležnosti sa entiteta na BiH i materiji koja se reguliše Zakonom o obligacijama.

Dom naroda podržao je u prvom čitanju Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.