CILJ ISELJAVANJE SRBA, A NAČIN ELIMINACIJA SPC Protiv našeg naroda na Kosmetu se vodi rat, a BRITANCIMA DOZVOLJENA SVA SREDSTVA

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jul.2023, 18:55

"CILJ ISELJAVANJE SRBA, A NAČIN ELIMINACIJA SPC" Protiv našeg naroda na Kosmetu se vodi rat, a "BRITANCIMA DOZVOLJENA SVA SREDSTVA"

Tvrdnje predsednice Odbora za spoljnu politiku Britanskog parlamenta Ališe Kerns uzburkale su Srpsku javnost.

Optužbe britanske poslanice Ališe Kerns, da se preko administrativnih prelaza iz Srbije na tzv Kosovo kolima hitne pomoći švercuje oružje i dovozi u pravoslavne crkve na Kosovu, zbog čega je premijer lažne države Aljbin Kurti najavio opsežnu istragu, analitičar Srđan Graovac vidi kao opasan pokušaj kriminalizacije SPC, sa ciljem da se ona >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kao najsnažniji oslonaca Srba uzdrma.

Tvrdnje predsednice Odbora za spoljnu politiku Britanskog parlamenta Ališe Kerns odmah je demantovala Eparhija raško-prizrenska, insistirajući na tome da se optužbe provere i da Kfor saopšti da li može da potvrdi navode britanske poslanice. Oglasili su se i iz Kfora, odakle su poručili da misija nema saznanja i dokaze o navodnom švercu oružja u pravoslavne crkve na Kosmetu.

Povodom istupanja Kerns, srpski šef diplomatije Ivica Dačić pozvao je na razgovor otpravnika poslova ambasade Velike Britanije Dominika Otveja, kojem je preneo duboku zabrinutost zbog iznetih optužbi, ukazujući da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije postupa sa punom ozbiljnošću i odgovornošću i očekuje više informacija i hitnu proveru pomenutih tvrdnji, kako od britanske strane, tako i od drugih nadležnih organa, uključujući misiju Kfora.

Šef srpske diplomatije naglasio je da će na takve stvari Srbija uvek reagovati, štiteći svoje državne i nacionalne interese.

S druge strane, premijer kažne države Aljbin Kurti brže-bolje je najavio da će sa tzv kosovskim bezbednosnim strukturama, NATO i Kforom prikupiti podatke o iznetim optužbama za šverc oružja u pravoslavne crkve.

Istoričar Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost kaže da optužbe britanske poslanice imaju za cilj da se izvrši pritisak na Srbe na Kosovu i na Srbiju da priznaju nezavisnost tzv Kosova.

- Zapadni centri moći, a naročito oni u Britaniji, označili su očigledno SPC kao ključnog neprijatelja u ostvarenju cilja nezavisnog Kosova. Zašto? Zato što je SPC neko ko je čuvar kulturnog nasleđa i srpskog naroda na KiM, neko ko je garant opstanka Srba na tom prostoru. Samim tim, udar na SPC nije nimalo slučajan, jer ima za cilj da se podstakne iseljavanje Srba, i kroz smanjenje uticaja crkve ili njenom eliminacijom - priča Graovac.

On ukazuje da slede pregovori oko SPC i njenog statusa u južnoj srpskoj pokrajini, ali i da ne treba zaboraviti da je to u najvećoj meri definisano još Ahtisarijevim planom.

- Nije slučajno što ovaj napad na SPC dolazi baš sada i to u formi da crkva pokušava da se "kriminalizuje". Ako želite da napadnete crkvu, to niko u svetu neće sa odobrenjem prihvatiti. Zato je ovo priprema za to, pokušava se da se SPC kriminalizuje i predstavi kao teroristička organizacija. Stvara se alibi za napad na SPC. Sama činjenica da se crkva kriminalizuje, ima jasnu pozadinu - da se ubrzaju procesi proterivanja Srba i priznanja nezavisnosti Kosova - kaže Graovac.

Poručuje da ga ne iznenađuje što su optužbe na račun SPC stigle iz Londona, jer je, ukazuje, Britanija u ovom trenutku najveći "jastreb" zapadne politike protiv Rusije, a Srbija tu politiku ne sledi.

- Zato su, kada je reč o Britancima, očigledno dozvoljena sva sredstva protiv Srbije, pa samim tim i napad na SPC. To je još jedno sredstvo pritiska na Beograd, kada je reč o našoj spoljnoj politici i odnosu prema ratu u Ukrajini - kaže Graovac.

Navodi i da nije slučajno što su optužbe Kerns izrečene na debati u britanskom parlamentu povodom godišnjice događaja u Srebrenici.

- Očigledna je namera da se povežu Bosna i Hercegovina i Kosovo, odnosno da se Srbi i Srbija predstave kao remetilački faktor na Balkanu. To je težnja i političkih elita u Sarajevu i Prištini. Optužbe Kerns došle su posle boravka Aljbina Kurtija u Londonu, gde se sastao i sa njom. U Londonu je bio i bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović. To ništa nije slučajno - kaže Graovac.

Graovac smatra da je jako značajno što je Kfor demantovao tvrdnje britanske poslanice.

- Važno je što su odgovorno postupili i negirali da imaju takva saznanja. Opasno bi bilo da je Kfor, kojim slučajem, ćutao. Time bi se dao kard blanš Kurtiju da reaguje. Nema sumnje da pokušaj kriminalizacije SPC nije slučajan. Kad to radite znači da pripremate udar, a kriminalizacija je opravdanje - dodaje on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.