CIK BiH:Nevažeći listići - bojkot birača

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2010, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIK BiH:Nevažeći listići - bojkot birača

BANJA LUKA -

Predsednica Centralne izborne komisije BiH (CIK) Irena Hadžiabdić izjavila je danas da je, kontrolom dosad pristiglih podataka opštinskih izbornih komisija, komisija utvrdila da je u ukupnom broju nevažećih glasačkih listića značajan broj neoznačenih, što, kako je rekla, govori o svojevrsnom bojkotu birača.

"Ovo nama daje pretpostavke da se ovde može govoriti i o svojevrsnom bojkotu birača", kazala je Hadžiabdić na konferenciji za novinare u Sarajevu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i dodala da će CIK izvršiti provere podataka opštinskih izbornih komisija.

Cerić podržava Izetbegovića

Ona je takođe rekla da će rezultati izbora biti objavljeni za dve sedmice od dana izbora, održanih 3. oktobra, nakon čega će početi period za eventualne zahteve političkih subjekata za ponovnim brojanjem.

Materijal sa svih biračkih mesta, prema njenim rečima, treba da stigne u CIK u narednih pet dana,nakon čega će se izvršiti provera nevažećih listića.

Do sada je obrađeno 93,54 odsto biračkih mesta.

Prof. Darko Tanasković smatra sa posle izbora valja očekivati zanimljive političke procese i prestrojavanja u okviru bošnjačkog nacionalnog, odnosno etnokonfesionalnog korpusa, nastavak "duge zime" hrvatskog nezadovoljstva i samouvereniji nastavak politike sa srpske strane,.

Ovaj ugledni islamolog kaže da se ukupan ishod izbora u BiH može okarakterisati očekivanim, kao i da bi izbor Bakira Izetbegovića u Predsedništvo mogao zaoštriti stvari na političkom prostoru koji pokriva Stranka demokratske akcije (SDA).

Tanasković je kazao da novog člana Predsedništva, u rivalstvu sa Sulejmanom Tihićem, "podržava, ili bar ga je dosad podržavao", uticajni reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

"Izetbegovićevo (i Cerićevo) krilo u SDA verovatno je pragmatičnije od 'unitarističkih fundamentalista', oličenih u Harisu Silajdžiću, ali je islamistički neuporedivo određenije od Tihićevih 'liberala'", rekao je Tanasković u izjavi Tanjugu.

Mnogo će, ali nikako sve i nikako presudno, smatra Tanasković, zavisiti i od načina na koji će međunarodni činioci svoje delovanje saobraziti porukama i poukama tek završenih izbora.

"Ako ne budu nastojali da neprimerenim i arbitrarnim delovanjem dezavuišu volju naroda, ima izgleda da se konačno na racionalan i odgovoran način krene u traganje za minimalnim sadržateljem zajedničke volje i objektivnog interesa svih građana BiH, što je i uslov njenog opstanka kao specifične konfederalne države", naveo je ovaj bivši diplomata u Turskoj i Vatikanu.

Silajdžićeva priča potrošena

On smatra da je, ipak, najveću pažnju privukao poraz dosadašnjeg bošnjačkog člana Predsedništva Silajdžića, o čemu se iznose različiti komentari.

Prema njegovim rečima, dominira ocena da bi njegovo silaženje s vrha "političke piramide" bošnjačkog naroda moglo nagovestiti neke suštinske promene u postavljanju bošnjačke strane u vezi s ključnim pitanjem buduće ustavne i državne strukture BiH, kao višestruko složene države.

"Umesto Silajdžića, gotovo opsesivno vezanog za ideju unitarne BiH, sa svim pretpostavkama i posledicama koje bi njeno takvo ustrojstvo podrazumevalo, za člana Predsedništva dolazi svakako pragmatičniji i racionalniji političar, baštinik značajne porodične harizme", kazao je Tanasković.

To bi, smatra on, moglo doprineti pomeranju stvari s mrtve tačke, uz sve nesaglasnosti koje će između najviših predstavnika triju bosanskohercegovačkih naroda i dalje postojati.

Kad je o sastavu Predsedništva BiH reč, ono paradigmatično odražava stanje stvari u dvama entitetima, ali ne i većinsko političko raspoloženje svih triju konstitutivnih naroda, što može izazivati probleme u funkcionisanju države, a posebno Federacije BiH, ocenio je Tanasković.

U pogledu srpskog nacionalnog korpusa, dodao je on, jasno je da je na izborima demokratski ubedljivo podržana linija koju u vezi s ustrojstvom BiH zastupa Milorad Dodik.

Bošnjaci su se, kaže Tanasković, "zamoreni potrošenom Silajdžićevom pričom", kako izgleda, opredelili za izvesnu promenu kursa.

Većinska volja izrazito manjinskih Hrvata će na državnom vrhu i dalje ostati nezastupljena, pošto je bošnjačkim glasovima opet izabran Željko Komšić, "Silajdžićev i Lagumdžijin Hrvat", kako se dosad govorilo.

"Pitanje je dokle će to moći da traje bez ozbiljnijih posledica", ukazao je ovaj diplomata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.