CG dobija Vojnu obaveštajnu službu

Izvor: B92, 19.Jan.2012, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG dobija Vojnu obaveštajnu službu

Podgorica -- Vlada Crne Gore je utvrdila izmene Zakona o odbrani kojima je predviđeno formiranje vojne obaveštajne službe u okviru Ministarstva odbrane.

Izmenama zakona je predviđeno formiranje posebne organizacione jedinice za vojno-obaveštajne poslove u okviru Ministarstva odbrane, koja će imati i obavezu da obezbedi adekvatnu civilnu kontrolu ovih poslova u Vojsci Crne Gore (VCG), njihovo usmeravanje i nadgledanje, saopšteno je nakon sednice crnogorske vlade.

Navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se da je formiranje vojne obaveštajne službe deo nastavka evroatlantskih integracija i stvaranja uslova za efikasno obavljanje misija i zadataka crnogorske Vojske.

Izmenama Zakona o odbrani, kako je saopšteno, obezbediće se pravni okvir za razvijanje vojnoobaveštajnih, kontraobaveštajnih i bezbednosnih sposobnosti u Ministarstvu odbrane i VCG.

"Nova zakonska rešenja, usklađena sa savezničkim standardima, otvoriće mogućnost za razmenu prikupljenih vojno-obaveštajnih informacija i podataka sa partnerskim oružanim snagama, što je posebno značajno zbog učešća jedinica VCG u mirovnim misijama u inostranstvu", navodi se u saopštenju. Obaveštajne poslove u Ministarstvu odbrane i VCG do sada je obavljala Agencija za nacionalnu bezbednost.

Vlada Crne Gore je na sednici takođe imenovala Biljanu Šćekić za vršioca dužnosti direktora Uprave carina, nakon što je ranijeg prvog čoveke te službe Božidara Vuksanovića imenovala za direktora Uprave policije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I Đetići će imati vojne kontraobaveštajce

Izvor: Mondo, 19.Jan.2012

Vlada Crne Gore utvrdila je danas izmene Zakona o odbrani kojima je predviđeno formiranje vojne obaveštajne službe u okviru Ministarstva odbrane.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.