CG: Usvojen Zakon o amnestiji

Izvor: B92, 31.Jul.2013, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Usvojen Zakon o amnestiji

Podgorica -- Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o amnestiji, kojim je predviđeno da se osuđene osobe oslobode 20 odsto izvršenja kazne zatvora.

Parlament, međutim, nije prihvatio vladin amandman koji je predviđao da se amnestija odnosi i na lica osuđena za teška ubistva.

Većinom glasova, s druge strane, prihvaćen je amandman opozicione Pozitivne Crne Gore, kojim je propisano da se od amnestije izuzimaju lica osuđena za šverc narkotika i kriminalno udruživanje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Nekoliko desetina građana Crne Gore, mahom članova porodica žrtava ubistava, apelovalo je u ponedeljak na poslanike da ne glasaju za vladin amandman na Predlog zakona o amnestiji, koji je predviđao da pomilovanjem budu obuhvaćeni i osuđeni za teška ubistva.

U apelu, koji je poslanicima delila Slavica Šćekić, sestra ubijenog policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, oni su pozvani da „ne čine novi zločin“.

Poslanici Crne Gore, porodice žrtava i građani apeluju na vas da ne usvojite predlog Vlade da se licima osuđenim za krivično delo teško ubistvo odobri pomilovanje. Počinićete novi zločin, ako usvojite amandmane Vlade. Porodice žrtava apeluju na vas da ne dozvolite da nam ponovo ubijaju naše sinove i braću“, piše u apelu poslanicima.

Oko 300 osuđenika u zatvoru u Spužu štrajkovalo je glađu deset dana, tražeći da se amnestijom obuhvate i osuđeni za teška ubistva. Oni su prekinuli štrajk 26. jula nakon nakon što je vlada predložila da se amnestijom obuhvate i osuđeni za teška ubistva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.