CG: Ustavni sud proglasio neustavnom odredbu o zatvaranju poslanika

Izvor: VOA, 12.Dec.2018, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Ustavni sud proglasio neustavnom odredbu o zatvaranju poslanika

Ustavni sud Crne Gore proglasio je u srijedu neustavnom odredbu Zakona o krivičnom postupku na osnovu koje je Viši sud naredio zatvor za dvojicu poslanika Demokratskog fronta, Nebojše Medojevića i Milana Kneževića, zbog njihovog odbijanja da svjedoče o svojim tvrdnjama o korumpiranosti vrha tužilaštva i pravosuđa, saopšteno je iz te institucije.  Odlukom Ustavnog suda usvojene su žalbe advokata dvojice poslanika na rješenje Višeg i Apelacionog suda, kojim im je određena kazna zatvora do 60 dana, pa će Medojević i Knežević odmah po prijemu rješenja – koje se očekuje danas - izaći na slobodu.   Prema saopštenju suda, novim rješenjem se pokreće postupak za ocjenu ustavnosti odredbe člana 119. Stav 2. Zakona o krivičnom postupku u dijelu koji se odnosi na kažnjavanje zatvorom svjedoka koji odbiju da svjedoče. Osim toga, rješenjem Ustavnog suda se obustavlja izvršenje rješenja Višeg i Apelacionog suda koje se odnosi na zatvaranje Medojevića i Kneževića i nalaže da se “odmah po dobijanju ovog rješenja bez odlaganja obustave prinudne…mjere zatvaranja N.M. i M.K. po rješenjima iz tačke 1 i 2 Stava 2 ove izreke”  Medojević je uhapšen i odveden u zatvor prije dvije nedjelje, nakon završetka ponoćne sjednice parlamenta, a Knežević je ostao u zgradi Skupštine Crne Gore kako bi izbjegao zatvor.  Vodeći pravni eksperti u zemlji odluku Višeg suda ranije su ocijenili neustavnim, dok je premijer Duško Marković u utorak izjavio kako da je “u svakom slučaju rješenje (o zatvaranju poslanika) zakonsko”, te da se “sada samo može voditi polemika da li je ovo rješenje ustavno”. Povodom odluke Ustavnog suda, oglasio se i Slaven Radunović iz DF-a, navodeći da je “pobijedila solidarnost naroda, opozicije, medija i civilnog sektora” i “jedinstvo”.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ustavni sud oslobodio Medojevića i Kneževića

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Dec.2018

Ustavni sud ukinuo je rješenje Višeg suda na osnovu koga su funkcioneri DF-a Nebojša Medojević i Milan Knežević lišeni slobode.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.