CG: Suđenje grupi mladića zbog murala patrijarha Pavla

Izvor: B92, 12.Maj.2016, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Suđenje grupi mladića zbog murala patrijarha Pavla

Podgorica -- Suđenje sedmorici mladića zbog crtanja murala na kojem je lik patrijarha Pavla počelo je u Mojkovcu u Crnoj Gori, prenose “Večernje novosti”.

Kako navode, njih sedmorica deo su neformalne grupe "Mojkovačka omladina".

Dali su izjave u sudu posle prijave policije da su 15. septembra 2015. godine na betonskom zidu crtali murale i natpise bez ičijeg odobrenja.

“Objasnili smo sudiji da niti smo prekršili zakon, niti vređali bilo čija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osećanja. Mi smo ponosni potomci predaka koji veru i čast nisu davali ni za šta”, navodi Aleksandar Bulatović (24), jedan od momaka kojima se sudi.

Suđenje se nastavlja 21. juna, uz "dokazni materijal", video-snimke i izjave policajaca.

Advokat mladića Nikola Baltić ovo smatra pokušajem gušenja svake kreativne ideje i misli u Mojkovcu.

“Nesrećno sročenim prekršajnim zahtevom protiv mladića, koji nema uporište u odredbama niti jednog zakona, Uprava policije Crne Gore pokušava da zaštiti građane Mojkovca od po njima štetnog delovanja ‘Mojkovačke omladine’ koja se drznula da razbije sivilo našeg grada i da nas podseti na pretke – navodi on Baltić.

Kako kaže, ne zna da li je problem mural sa likom patrijaha Pavla ili natpis "Mojkovac čuva pravoslavlje".

“Siguran sam da ovaj postupak ima veze sa aktivnostima hrabrih mladih ljudi u vezi s njihovim obeležavanje 100 godina Mojkovčake bitke, kada su prelepim perfomansom i maršem do Bojne njive odali počast precima”, kaže Baltić.

“Novosti” pišu da je na Badnje veče uoči godišnjice Mojkovačke bitke grupa mladića “uprkos policijskim snagama” na jednom uzvišenju postavila transparent na kojem je pisalo "oni su pali da bi Crna Gora i Srbija živele".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.