CG: Rasprava o tužiocima

Izvor: VOA, 13.Feb.2015, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Rasprava o tužiocima

Poslanici crnogorskog parlamenta nastavili su danas raspravu o predlozima zakona o državnom i specijalnom tužilaštvu.

To je obaveza koja je preuzeta u procesu evropskih integracija, odnosno u poglavljima 23 i 24

Predlagač je prihvatio rješenje da specijalnog državnog tužioca predlaže Vrhovni državni tužilac, od kandidata koji se prijave na konkurs, a bira ga Tužilački savjet. O tome su prethodno postojale brojne dileme, a svodile su se na pitanje nezavisnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << rada novog VDT.

"Nijesam tražio da ja biram Glavnog specijalnog tužioca, već da imam aktivniju ulogu u procesu predlaganja Tužilačkom savjetu Glavnog specijalnog tužioca. To znači da sam na taj način želio da bude izabrana ličnost koja će u pravom smislu doprinijeti našim integracionim procesima”, rekao je za naš program novi VDT Ivica Stanković.

Stanković je svjestan da Tužilački savjet može biti i kamen o vratu u njegovom radu jer može da blokira njegov predlog, budući da je Savjet, kažu u opoziciji, pod kontrolom Đukanovićevog DPS-a.

Međutim, u opoziciji nisu zadovoljni dosadašnjim učinkom Stankovića, iako je od njegovog izbora, kako kaže Predrag Bulatović,iprošlo gotovo 100 dana:

"Nijedan jedini značajniji, ni srednje značajan slučaj nije procesuiran. On je imao dovoljno vremena da na osnovu postojećih zakonskih određenja radi svoj posao. Ovo što se sada dešava je borba između frakcija unutar vlasti i unutar DPS-a. Ja imam utisak da VDT ne želi da bude potpuno nezavistan, jer bi već dao rezultate. On želi da bude nezavisan od svakog, osim od Mila Đukanovića", rekao je Bulatović za Glas Amerike.

Iz PzP podsjećaju da nemamo nijedan pravosnažno okončan slučaj u borbi protiv korupcije na visokom nivou, ni organizovanog kriminala:

"Preduslov za efikasniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije nije usvajanje zakona. I po starim zakonima mi smo mogli da imamo efikasnije i bolje rezultate već je preduslov stvaranje političke volje. A dovoljan uslov za to je da imamo efikasne državne organe koji se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije. To je sada kod nas rascjepkano na 10 raznih uprava, odjela..jednostavno, više se ne zna ko je odgovoran ni ko je taj ko vodi istrage u borbi protivorganizovanog kriminala i korupcije. I to nam je najslabija tačka", tvrdi Nebojša Medojević.

Predlogom zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu omogućeno je efikasnije procesuiranje krivičnih djela organizovanog kriminala, bez obzira na visinu propisane kazne, i krivičnih djela sa elementima korupcije u državnom sektoru, ako je izvršilac javni funkcioner, u skladu sa zakonom kojim se uređuje sprječavanje sukoba interesa.

Novi zakon će omogućiti efikasnije procesuiranje krivičnih djela sa elementima korupcije u privatnom sektoru, ako je pribavljena imovinska korist koja prelazi iznos od 40 hiljada EUR, i krivičnih djela pranja novca, terorizma i ratnih zločina. Predlogom zakona o Državnom tužilaštvu predviđeno je uspostavljanje jedinstvenog sistema izbora državnih tužilaca na nivou Crne Gore, na osnovu postupka koji je transparentan i zasnovan na zaslugama.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.