CG: Kruzer umalo udario u obalu

Izvor: B92, 07.Apr.2015, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Kruzer umalo udario u obalu

Kruzer dugačak 227 metara umalo se nasukao u luci Kotor, pošto se sidro, koje se nije držalo dobro povlačilo po morskom dnu, pišu podgoričke “Vijesti“.

Sidro je vukao drugi brod koji je nosila snažna bura, a situaciju je otežala činjenica da je kruzer “Viking Star“ potpuno nov brod na kome se još otklanjaju pojedini tehnički nedostaci, a posada nije još poptuno uvežbana.

U momentu kada su pokrenuti svi motori i dostignuta maksimalna snaga kruzer se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << našao na manje od 100 metara od obale Kotora, a pramac broda teškog oko 48 hiljda tona našao se na nekoliko desetina metara od plaže.

“Brod je bio normalno usidren i bez problema je održavao tu poziciju u vetru snage oko 20 čvorova. Međutim, bukvalno za minut vetar je dostigao snagu od skoro 50 čvorova što je izazvalo „oranje sidra“ i približavanje broda obali. Posada je na najbolji mogući način reagovala i sprečila nasukanje. Brod ni u jednom trenutku svojim trupom nije dodirnuo morsko dno, a čak ni signalna bova koja je u jednom momentu završila pod njim, nije oštećena i opet se nalazi na svojoj poziciji. Sve je prošlo bez ikakve štete za brod, luku Kotor ili bilo koga drugoga“, kazao je „Vijestima“ izvor blizak kompaniji „Viking Ocean Cruises“ dodajući da je čitavo vreme dok je „Viking Star“ boravio u luci Kotor, pa tako i tokom trajanja vanredne situacije, na komandom mostu norveškog kruzera, pored pilota Luke Kotor, kapetana Zdravka Miloševića, bio zapovednik broda, kapetan Gjulik Svalastog, njegov zamenik i prvi oficir palube.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Drama u Crnoj Gori: Luksuzni kruzer oduvala bura

Izvor: Mondo, 07.Apr.2015

Jaka bura izazvala je pravu dramu na crnogorskom primorju. Luksuzni kruzer "Viking star" vetar je pomerio za sidrišta, "za dlaku" izbegnuta tragedija...Foto: youtube/screenshot..Negde oko 14 sati, brod koji je do tada boravio na sidrištu počeo je da "ore sidrom" koje nije držalo dobro, već se povlačilo...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.