CEU se seli u Beč

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2018, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CEU se seli u Beč

U ponoć je istekao rok koji je Centralnpo-evropski univerzitet (CEU) dao mađarskoj vladi da potpiše međunarodni ugovor o nastavku rada te obrazovne ustanove. To se, međutim, nije dogodilo, pa je uprava institucije u vlasništvu američkog milijardera mađarskog porekla Džordža Soroša, alijas Đerđa Šoroša, odlučila da veći deo svog poslovanja premesti u Beč.

Javnost će o svemu tome biti obaveštena na sutrašnjoj konferenciji za novinare, ali se već sada zna da povratka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << više nema. Situacija je prilično komplikovana, mađarska vlada insistira na poštovanju pravnih normi, ali je opšte ubeđenje da se radi o političkoj odluci sa najvišeg vrha. Premijer Viktor Orban, naime, smatra Soroša najvećim neprijateljem, jer se otvoreno zalaže za prijem migranata sa drugih kontinenata i tu svoju zamisao sprovodi preko filijala svoje fondacije “Otvoreno društvo”.

Budimpeštansko sedište te fondacije je već premešteno u Berlin, a sada sledi i seoba većeg dela CEU. Univerzitet, naime, izdaje i američke i mađarske diplome, a domaći ogranak, koji čini četvrtinu ukupnog, uspeo je da se nagodi s vladom i nastaviće s radom.

Seli se strani deo, koji, navodno, nije ispoštovao sve odredbe novog Zakona o visokom obrazovanju donetom aprila prošle godine.

Prema tom pravnom aktu strani univerzitet može da se akredituje u Mađarskoj samo ukoliko se bavi tom delatnošću i u matičnoj zemlji. Sedište CEU je formalno u Njujorku, a nadležni organi istoimene američke savezne države su u dva navrata slali dopis da je sve u redu sa Soroševim Univerzitetom. Zvaničnici u Budimpešti, izgleda, sumanjaju u to, jer je on smešten u jednoj običnoj drvenoj kući.

CEU je u mađarskoj prestonici otvoren još daleke 1991. godine i pokriva društvene nauke: od filozofije, preko prava do uprave i menadžmenta, a ima i poslediplomske studije. Svke godine prima oko 1.600 studenata iz svih krajeva sveta, kojima predaje oko 300 vrhunskih stručnjaka iz 30-ak zemalja, mađu kojima je profesor međunarodnog privatnog prava akademik Tibor Varadi.

U proteklih godinu dana održan je veliki broj mitinga za opstanak CEU u Budimpešti, a posebno su učestali tokom novembra. Juče je na Košutovom trgu ispred parlamenta, u organizaciji studenata i strukovnih sindikata, simbolično sahranjeno visoko školstvo u Mađarskoj i zatraženo pravo na slobodno školovanje.

Seoba u Beč još nije zvanično počela, a za dobijanje dozvole za rad, kako navode austrijski listovi, potrebno je od devet do 12 meseci, što znači da bi upis novih studenata najranije mogao da počne septembra iduće godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.