ČESTITKE I IZRAZI ZAHVALNOSTI: Putin razgovarao sa saudijskim prestolonaslednikom

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Sep.2023, 12:42

ČESTITKE I IZRAZI ZAHVALNOSTI: Putin razgovarao sa saudijskim prestolonaslednikom

Na nedavnom samitu BRIKS-a je doneta odluka da se organizacija proširi sa šest novih članica.

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, razgovarao je telefonom sa prestolonaslednikom Saudijske Arabije, Muhamedom bin Salmanom el Saudom, saopštila je pres-služba Kremlja.

Saudijski prestolonaslednik je tokom razgovora sa Putinom izrazio zahvalnost ruskoj strani što je dosledno podržala zahtev kraljevine da se pridruži BRIKS-u, navodi se u saopštenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Ruski lider je, sa svoje strane, srdačno čestitao saudijskom rukovodstvu na odluci koja je doneta na samitu BRIKS-a i informisao je Salmana o prioritetima ruskog predsedavanja organizacijom 2024. godine.

Tokom razgovora tema je bila i tržište nafte, a strane su tim povodom istakle da će sporazumi o smanjenju proizvodnje nafte omogućiti da se osigura stabilnost tržišta

- Visoko je ocenjena saradnja dve zemlje u okviru formata OPEK plus. Konstatovano je da postignuti dogovori o smanjenju proizvodnje nafte, u kombinaciji sa dobrovoljnim obavezama da se ograniči snabdevanje sirovinama, omogućava da se osigura stabilnost globalnog energetskog tržišta - navodi se u saopštenju.

Pored toga, strane su iskazale zadovoljstvo razvojem saradnje dve zemlje. Takođe je razmotren niz pitanja povezanih sa produbljivanjem kooperacije u trgovinsko-ekonomskoj, transportno-logističkoj i investicionoj sferi.

Strane su se dogovorile da nastave sa ličnim kontaktima.

Podsećamo, na nedavnom samitu BRIKS-a je doneta odluka da se organizacija proširi sa šest novih članica. To su Argentina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Etiopija, Egipat, Iran i Saudijska Arabija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.