Izvor: B92, 23.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CESID: DO 16 CASOVA GLASALO OKO 40 ODSTO GLASACA

Do 16 casova u Srbiji je na prijevremenim parlamentarnim izborima glasalo 39,8 odsto gradjana sa pravom glasa, saopsteno je na konferenciji za novinare Centra za slobodne izbore i demokratiju u Beogradu. Clan Upravnog odbora CeSida Marko Blagojevic naveo je da je u Beogradu glasalo 40,1 odsto, a u centralnoj Srbiji 42 odsto biraca. Pozivajuci se na izvestaje CeSID-ovih posmatraca Blagojevic je rekao da se izbori odvijaju bez vecih nepravilnosti i incidenata. Saopsteno je da je na birackom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mestu sest u Surdulici doslo do tuce izmedju socijalista i radikala, a na mestu broj devet, takodje u Surdulici, potukli su se socijalisti i pristalice DOS-a. Na jednom birackom mjestu u Vranju primeceno je da je jedna zena ubacila dva glasacka listica u kutiju. Na konferenciji za novinare CeSID-a saopsteno je da su na glasackim mestima 105, 107 i 109 na Novom Beogradu kao identifikacioni dokumenti prihvatani indeksi, povlastice za gradski prevoz i propusnice za VMA. U mestu Garasevcu glasacima nije omoguceno da pridju glasackom mjestu jer je u tom selu organizovan protest zbog neuvodjenja telefona. CeSID je protestvovao zbog iskljucenja elektricne energije u pojedinim delovima Srbije, zbog cega se u njima glasanje sada odvija uz svetlost sveca, prenosi Srna.

"Ozbiljnijih nepravilnosti nije bilo, barem ne na velikom broju birackih mesta. U Uzicu je na birackom mestu br. 45. doslo do velikog problema iz razloga sto clanovi birackog odbora na tom birackom mestu navodno nisu bili upoznati sa izmenama u postupku glasanja, tako da biraci nisu bili prskani sprejem. Pokusali smo i da sakupimo informacije o tome kako gradjani prihvataju novine u izbornom postupku i, na svu srecu, vrlo je malo onih kojima je novi postupak predstavljao problem. Naime, u Cacku je nekoliko biraca odbilo da pruzi prst, verovatno od straha od impotencije, i biracko mesto broj 26. u Bujanovcu na kojem se glasa u radnji, prodaje se hleb i mleko s jedne strane, a glasanje se vrsi na pultu na kojem se vrsi i placanje", rekao je portparol CeSID-a Marko Blagojevic.

Marko Blagojevic je rekao da su posmatraci CeSID-a zadovoljni dosadasnjim tokom izbora, i dodao da su imali probleme na samo nekoliko birackih mesta: "Na birackom mestu u Kraljevu broj 12. posmatracima CeSID-a je dozvoljeno da udju na biracko mesto tek nakon intervencije kraljevacke kancelarije; u istom gradu na birackom mestu broj 79. posmatracima CeSID-a je bilo dozvoljeno da na birackom mestu budu samo 15 minuta, a u Bajinoj Basti na birackom mestu br. 2, sto je izuzetno interesantno, dve nepoznate osobe su pokusale da se sa falsifikovanim ovlascenjima na birackom mestu ubace kao posmatraci CeSID-a. Ne znam sta im je to trebalo, mogli su samo da se prijave i dobili bi ovlascenje", kaze Blagojevic, prenosi B92.

Najveci problemi u toku izbornog procesa vezani su za struju, tako da se na pojedinim birackim mestima glasanje obavlja u mraku, izjavio je portparol Centra za slobodne izbore i demokratiju Marko Blagojevic. "Svece nisu obezbedjene, tako da biracki odbori nisu u mogucnosti da se izbore sa ovim problemom, ali mi cemo uticati na Republicku izbornu komisiju da ovaj problem resi", rekao je Blagojevic. U Pancevu na birackom mestu 51 brava na vratima od birackog mesta bila je naprskana sprejom tako da je svako ko je dohvatio kvaku imao ljubicasto-fluorescenti trag na ruci. U Novom Pazaru na najvecem broju birackih mesta nije bilo paravana, rekao je Blagojevic. Prema njegovim recima, na Kosovu nema problema na mestima gde se sprovodi glasanje, ali u opstini Obilic nije dostavljen sprej, tako da se glasanje sprovodi bez spreja. "Moj favorit za ovaj put je biracko mesto u selu Oraovica, u opstini Presevo, gde je biracko mesto otvoreno, a zatim zatvoreno posto je predsednik birackog odbora rekao 'ljudi, zima je, 'ajmo kuci'", rekao je Blagojevic, prenosi Beta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.