CERIĆ OPTUŽIO BEOGRAD DA HOĆE SVOG REISA U SARAJEVU

Izvor: Kurir, 18.Okt.2011, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CERIĆ OPTUŽIO BEOGRAD DA HOĆE SVOG REISA U SARAJEVU

SARAJEVO - Rijaset Islamske zajednice u BiH, na čijem je čelu reis ul-ulema Mustafa Cerić, optužio je zvanični Beograd da želi da ima svog reisa u Sarajevu koji će, kako se navodi, onemogućavati muslimane Bošnjake da žive slobodno.

"Sve ovo govori da je namera Beograda bila da ovlada Islamskom zajednicom, ne u Sandžaku i Srbiji, već u Sarajevu i u BiH i u tu svrhu su upregnuti mnogi loklani i regionalni resursi", saopštio je Rijaset Islamske zajednice u BiH, a prenela muslimanska >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << novinska agencija MINA.

Pokušaj povratka duhovnog jedinstva islamske zajednice na videlo je, kako se navodi, izbacilo veliku nervozu u medijskim i obaveštajnim krugovima u Beogradu "ali i njihovih ekspozitura u Bosni i Hercegovini".

"Na ovaj način se smišljeno pokušava izazvati raskol, zabuna, smutnja, dezorijentisanost i poljuljati poverenje u Islamsku zajednicu i njene predstavnike u ovom važnom trenutku za duhovno jedinstvo muslimana na ovim prostorima", optužulje dalje Rijaset Islamske zajednice BiH.

Spor između Islamske zajednice u Srbiji, kojom rukovodi Muamer Zukorlić blizak Ceriću, i Islamske zajednice Srbije, koju predvodi Adem Zilkić, doveo je do uključivanja Sarajeva i Turske u pronalaženje rešenja za njegovo prevazilaženje.

Vrhovno telo Islamske zajednice u BiH optužuje i medije u toj državi da odavno samo "prepisuju" ono što se u Beogradu "kuva".

"Rijaset Islamske zajednice u BiH želi da podseti sve muslimane na važnost duhovnog jedinstva, institucionalne slobode i autonomije Islamske zajednice u Srbiji-Sandžaku, čemu su naročito u poslednje vreme posvećeni Cerić i šejh Mehmed Gormez", navodi se u saopštenju.

Rijaset ukazuje da će o svim detajima muslimani Bošnjaci ali i Albanci i Romi, biti na vreme upoznati.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rijaset BiH: Beograd hoće svog reisa u Sarajevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2011

SARAJEVO -..Rijaset Islamske zajednice u BiH, na čijem je čelu reis ul-ulema Mustafa Cerić, optužio je zvanični Beograd da želi da ima svog reisa u Sarajevu koji će, kako se navodi, onemogućavati muslimane Bošnjake da žive slobodno..."Sve ovo govori da je namera Beograda bila da ovlada Islamskom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.