CEO SVET ZNA ZA FRESKU BELOG ANĐELA: Evo zašto se jedan detalj sa ove slike povezuje sa MONALIZOM

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2020, 08:43

CEO SVET ZNA ZA FRESKU BELOG ANĐELA: Evo zašto se jedan detalj sa ove slike povezuje sa MONALIZOM

Prvi satelitski prenos video signala preko satelita "Telstar" 1962. između Evrope i Severne Amerike sadržao je sliku Belog anđela iz Mileševe među prvim kadrovima koji su predstavljali pozdrav Evropljana Amerikancima.

Nešto kasnije, isti signal je bio poslat u svemir prema mogućim vanzemaljskim oblicima života. Beli anđeo je odabran i za ovu priliku jer je postao širom sveta prepoznat kao simbol svekolikog mira.

Ova najpoznatija srpska freska smatra se jednom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od najlepših radova evropske umetnosti Srednjeg veka, a prema mišljenju Časlava Colića, našeg najpoznatijeg restauratora i kopista fresaka, bila je i inspiracija Leonardu da Vinčiju da naslika Mona Lizu.

- Naše srednjovekovno slikarstvo, uglavnom nepoznatih majstora, preteča je renesanse na Zapadu i nastalo je gotovo dva veka ranije - rekao je Colić.

- Svet nas po tome poznaje, divi se delima nastalim od 11. do 13. veka, koja se izučavaju na svim svetski poznatim akademijama - kaže on.

Beli anđeo na repu

Kada je 1998. godine "JAT" planirao da poruči osam novih aviona "Erbas" je pobedio, jer je na rep letelice naslikao Belog anđela!

- Istoričari umetnosti iz zapadnoevropskih zemalja otvoreno mi priznaju da su njihova vrhunska ostvarenja inspiraciju potražila i dobila u našem slikarstvu - rekao je Colić.

Colić je siguran da je  Da Vinči boravio u Sopoćanima i Mileševi. Da Vinči je mnogo putovao i kopirao figure i freske.

- Siguran sam da je pogled našeg najznačajnijeg i najlepšeg dela "Belog anđela" "skinuo" za zagonetni osmeh Mona Lize, a dovoljno je samo pažljivo pogledati jedno i drugo delo i uveriti se u to - ispričao je Colić.

Ko je Beli anđeo?

 Na slici je prikazan Anđeo Gospodnji, obučen u beo hiton koji sedi na kamenu i mironosicama rukom pokazuje mesto Hristovog vaskrsnuća, odnosno njegov prazan grob. Deo je kompozicije "Mironosice na Hristovom grobu".

U 16. veku je Beli anđeo bio "sakriven". Preko nje je naslikana druga freska pa "Beli anđeo" nije mogao da se vidi sve do 20. veka kada je crkva restaurirana i gornja slika uklonjena.

Meštani kraja u blizini manastira Mileševa, kao i oni koji su dolazili da je celivaju veruju da ih je upravo ona zaštitila većih razaranja tokom ratnih dešavanja tako i 1999. godine, ali i ranije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.