CELO LETO U ZNAKU ČUVENOG UMETNIKA: U Pekingu velika izložba Pikasa, slike stigle uz POMOĆ SEDAM AVIONA

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Avg.2019, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CELO LETO U ZNAKU ČUVENOG UMETNIKA: U Pekingu velika izložba Pikasa, slike stigle uz POMOĆ SEDAM AVIONA

Biće otvorena do 1. septembra

Ove godine, celo leto u Pekingu je u znaku Pabla Pikasa gde je u toku velika izložba njegovih dela sa čak 103 eksponata, a koja će biti otvorena do 1. septembra.

Na izložbi su pored značajnih slika, izložene i skulpture i crteži, kao i ogromne fotografije samog Pikasa, iz kolekcije pariskog Nacionalnog muzeja, a čija ukupna vrednost, kako navodi "Njujork tajms" u tekstu pod naslovom "Pikaso, rođenje genija", iznosi oko 800 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << evra. Preneti su do Pekinga u sedam aviona.

Izložba se održava u pekinškom Centru za savremenu umetnost ispred koga su ogromni redovi pošto se bliži njen kraj.

"Njujork tajms" navodi da se Peking ponosi svojom umetničkom scenom, stalno se otvaraju nove škole u kojima se podučava likovna umetnost, galerije se otvaraju po celom gradu, ali njaviše u umetničkoj četvrti, a likovna umetnost se predaje širom zemlje u svim osnovnim i srednjim školama.

Tema o kojoj se najvise govorilo tokom izložbe bila je da li bi genije poput Pikasa mogao da vude prihvaćen i adekvatno priznat da zivi u uslovima koji danas vladaju u Kini.

Neki kineski umetnici su se veoma uspešno uključili u svetsku umetnicku scenu i kineske vlasti cene ako neki njihov umetnik uspe izvan Kine.

Za kineske umetnike koji su posetili izložbu ona je odličan primer šta može da se postigne ako se umetniku obezbedi potpuna sloboda stvaranja. Izložba je ,inače, najviše okrenuta prvim decenijama Pikasovog stvaralaštva, a veoma malo eksponata je iz njegovog kasnog perioda.

Tokom kulturne revolucije u Kini, Pikaso se našao na crnoj listi kao buržoaski umetnik, ali je 1980. u Pekingu organizovana jedna skromna izložba njegovih slika na kojoj je bilo 30 eksponata.

Od tada pa do ovog leta nije bilo izložbi Pikasovih dela u Kini, a ni ova ne bi bila održana da kineske vlasti nisu oduštale od zahteva da organizatori deponuju 225 miliona dolara kao osiguranje

BONUS VIDEO: SVETLA KOJA ČUVAJU ŽIVOT: Pomoću OVIH sijalica, Japan je DRASTIČNO smanjio stopu samoubistava (

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.