ČELIČNA KRILA SRPSKE AVIJACIJE: Nema kašnjenja u isporuci Migova iz Belorusije, evo kada će biti u sastavu RV

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Maj.2020, 11:23

ČELIČNA KRILA SRPSKE AVIJACIJE: Nema kašnjenja u isporuci Migova iz Belorusije, evo kada će biti u sastavu RV

Modernizujemo i "kubove", a tu je i moćni "Pancir"!

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da neće biti kašnjenja u isporuci četiri MiG-29 iz Belorusije.

- Oni će početkom iduće godine biti u sastavu našeg Ratnog vazduhoplovstva - rekao je Vulin u  intervjuu "Politici".

Ministar je rekao da će se Vojska Srbije priprema za isporuku svega što je naručeno i što će biti dostavljeno u skladu sa ugovorom.

- Politika predsednika Vučića >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << o vojnoj neutralnosti odredila je i naše opremanje. Mi moramo da budemo sposobni da sami sebe zaštitimo jer to niko drugi neće učiniti za nas - naglasio je Vulin.

Dodao je da imamo "kubove" koje modernizujemo, "pancir" koji je u svojoj klasi najbolji na svetu, dok je, kaže, dalekometni sistem PVO u našoj vojsci sledeći korak.

Vulin je najavio i nastavak obuke rezervnog sastava, navodeći da je pozivanje u rezervu onih koji nisu služili vojsku dalo odlične rezultate i da je od njenog uvođenja do sada, kroz obuku prošlo oko 1.000 osoba, a odziv se kretao od 94 do 98 odsto.

Vojska Srbije, uz MUP, imala je, podseća ministar, prvi kontakt sa zaraženima, kada je virus bio najsnažniji, na granici i u prihvatnim kampovima, i svi su imali zadatak da prihvate naše zemljake u povratku iz zemalja u kojima je epidemija bila na vrhuncu.

- Imali smo slučajeve da naši građani, često i zaraženi, skidaju maske vojnicima jer hoće da odu iz kampa, vojnici su spasavali živote povređenima u saobraćajnim nesrećama ne razmišljajući da li mogu da se zaraze, bilo je napada na medicinsko osoblje koje su štitili naši vojnici - ispričao je ministar.

Naveo je i slučaj da kompletno osoblje doma za stare u Borči nije došlo i ostavilo je štićenike bez nege i hrane i da u celom objektu, sve dok nadležni nisu uspeli da reše problem, bude samo vojska zadužena za obezbeđenje.

Naglasio je da je vojska, uprkos epidemiji, nastavila obuku.

- Vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić nam je izdao naređenje kada je uvedeno vanredno stanje, i ono je glasilo da Vojska Srbije mora na sebe da preuzme veliki deo obaveza u borbi sa virusima ali ne sme da dopusti umanjenje borbene gotovosti i gubitak bilo koje sposobnosti - rekao je Vulin.

Posebno je istakao doprinos vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka u borbi sa virusom, koji su postavili sve privremene bolnice, pripremili bolnicu na Karaburmi...

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.