CELA SRBIJA JOŠ ČEKA NA PROLEĆE! Temperaturni haos nije gotov: Sručiće se ogromna količina padavina - OVO vam se neće svideti

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Apr.2023, 11:18

CELA SRBIJA JOŠ ČEKA NA PROLEĆE! Temperaturni haos nije gotov: Sručiće se ogromna količina padavina - OVO vam se neće svideti

Poznati meteorolog objavio detaljnu vremensku prognozu. Evo šta nas čeka do kraja aprila.

Pod uticajem novog ciklona u subotu i nedelju posle podne, koji bi se mogao zadržati do drugog dela sledeće sedmice, moguće su i obilnije padavine, posebno lokalno. Dolazi nam naoblačenje, kiša, pljuskovi i sneg u višim planinama, najavio je Marko Čubrilo u najnovijoj vremenskoj prognozi.

Čubrilo poručuje da je kraće otopljenje moguće oko 24. aprila, ali za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sada dugoročan signal sve do kraja meseca favorizuje sveže i nestabilno vreme.

Prema njegovim proračunima danas se očekuje prolazno prolepšanje vremena te bi uz dosta sunca samo ponegde uglavnom u planinskom delu regiona bilo prolaznog pljuska. Vetar bi se ponovo okrenuo na južni smer te bi maksimumi bili u porastu i trebali bi se kretati od +9 do +17 stepeni Celzijusa.

U nedelju će se ka nama širiti uticaj novog ciklona čiji će se centar iz središnje Italije premeštati ka Jonskom moru. Nad zapadnim delom regiona biće pretežno oblačno i svežije, dok će nad istočnim i severnim predelima prvi deo dana još imati dosta sunca, ali se i tamo posle podne očekuje povremena kiša ili pljusak. Dnevni maksimumi nedelju od oko +7 na zapadu do oko +16 na istoku regiona.

Od ponedeljka do četvrtka pod uticajem sporopokretnog ciklona biće pretežno oblačno i realtivno sveže uz čestu pojavu kiše i pljuskova, dok bi u predelima preko 900 metara nadmorske visine bilo susnežice i snega.

Vetar će se okrenuti na istočni i severoistočni, a zatim na severozapadni smer. Marko Čubrilo objašnjava da proračuni modela još uvek variraju po pitanju očekivanih akumulacija, ali je konkretnija, prolećna kiša izgledna nad većim delom regiona i do narednog četvrtka bi padavinski totali, uključujući i sutrašnju kišu, često bili i do oko 40mm taloga.

Za par dana će se znati tačan padavinski potencijal tog ciklona, ali u ovom momentu ima oblasti gde modeli imaju i preko 100mm taloga. Maksimumi će biti uglavnom oko ili malo ispod proseka i trebali bi se kretati od +7 do +14 stepeni Celzijusa.

- Oko narednog četvrtka verovatno sledi prestanak padavina uz smanjenje oblačnosti i oko 24. aprila bi moglo biti malo toplije i sunčanije. Međutim dugoročno gledano, posle 24. aprila stoji signal za nov period relativno svežeg i kišovitog vremena. Kako je to jako udaljen termin promena će verovatno biti - zaključuje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.