CELA EVROPA LUPILA ŠAMAR HRVATIMA! Svi priznaju: TESLA je bio Srbin - srušeni PUSTI SNOVI Zagreba

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Feb.2024, 19:06

CELA EVROPA LUPILA ŠAMAR HRVATIMA! Svi priznaju: TESLA je bio Srbin - srušeni PUSTI SNOVI Zagreba

Na internetu su osvanuli zvanični podaci koji pokazuju veliku zabludu Hrvata.

Poznati nalog Svet statitstike ("World of Statistics") objavio je zvanične podatke koji se mogu naći na Vikipediji povodom nacionalnost velikog naučnika i inovatora Nikole Tesle.

Večina zemlja u Evropi na Vikipediji tvrdi da je veliki naučnik Nikola Tesla Srbin, pa čak i Albanci.

Ističe se njegovo dvojno državljanstvo Srbije i Amerike, međutim postoji jedan izuzetak.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Hrvatska na Vikipediji (usamljeno) tvrdi da je Tesla "hrvatski i američki pronalazač" uz ogradu da je srpskog porekla.

Nikola Tesla's nationality according to Wikipedias in Europe:

🇭🇷 Croatia: Croatian-American inventor of Serbian origin

🇨🇿 Czechia: Serbian

🇩🇰 Denmark: Serbian

🇱🇻 Latvia: Serbian

🇱🇹 Lithuania: Serbian

🇷🇴 Romania: Serbian

🇬🇷 Greece: Serbian

🇵🇹 Portugal: Serbian

🇦🇱 Albania: Serbian…

— World of Statistics (@stats_feed) February 22, 2024

Nikola Tesla (10. jul 1856 — 7. januar 1943) inače prema srpskoj Vikipediji bio je srpski i američk pronalazač, inženjer elektrotehnike i mašinstva i futurista, najpoznatiji po svom doprinosu u projektovanju modernog sistema napajanja naizmeničnom strujom.

Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.

Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Inače, Nikola Tesla bio je sin protojereja Milutina Tesle, srpskog pravoslavnog sveštenika u Smiljanu, koji je služio u svom parohijskom hramu Svetih apostola Petra i Pavla, u kojem je kao dečak, slavni naučnik oglašavao zvona. Otac Milutin kao i cela porodica slavili su slavu Sv. Đorđa.

Teslina majka zvala se Georgina Đuka, rođena Mandić, a njen otac i brat takođe su bili srpski pravoslavni sveštenici. Teslu je krstio sveštenik Tom Oklopdžija.

Izvor: Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.