ČEKAMO DA PRVE VAKCINE STIGNU IZ PRIJATELJSKE SRBIJE Makedonski premijer se vanredno obratio novinarima

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Feb.2021, 00:16

"ČEKAMO DA PRVE VAKCINE STIGNU IZ PRIJATELJSKE SRBIJE" Makedonski premijer se vanredno obratio novinarima

Ministarstvo zdravlja je danas objavilo da je planirano da prve vakcine protiv kovida-19 preko svjetskog programa Kovaks stignu u martu.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da očekuje da prve vakcine protiv kovida 19 narednih dana dođu iz Srbije i da bi pre polovine februara mogle da stignu i vakcine iz Kine.

- Prve vakcine koje očekujemo da stignu su pomoć iz prijateljske Srbije od 8.000 Fajzerovih vakcina, za koje verujem da će ovih dana stići >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pismena potvrda te kompanije da te vakcine mogu da počnu da koriste naši zdravstveni radnici - rekao je Zaev novinarima.

Premijer je istakao da će se ove sedmice "zaokružiti postupak" za nabavku 200.000 doza iz Kine, da bi, kako je rekao, "negde od 10. do 15. februara dobili i kineske vakcine".

- Imali smo razgovre s našim strateškim partnerima - s NATO i Vašingtonom, i utvrdili smo da nabavka vakcina iz Kine nije geopolitičko pitanje, već suvereno pravo svake države. Pokušavamo da nabavimo vakcine svugde gde su nam dostupne - rekao je on.

Zaev je rekao da se po direktnom dogovoru s Fajzerom prve količine vakcine od 5.850 doza tog proizvođača očekuju polovinom februara, i da uz to "očekuje lepo pozitivno rešenje od Evropske delegacije", istićući da komesar Oliver Varheji "ulaže maksimalne napore" i da je obezbeđeno 70 miliona eura.

Kovaks je juče obavijestio da je za Severnu Makedoniju predviđeno između 103.200 i 175.200 doza vakcine Astra Zeneka, od kojih bi oko 35 odsto trebalo da stigne u prvom, a ostatak u drugom kvartalu.

Vlasti Severne Makdonije su se s Fajzerom u direktnim pregovorima dogovorile o 800.000 doza vakcina za ovu godinu, a preko Kovaks mehanizna je, kako je ranije saopštavano, obezbeđeno 833.000 doza. Sličnu količinu Severna Makedonije je prvobitno planirala da nabavi preko Evropske komisije i zemalja članica EU.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.