Izvor: Glas javnosti, 30.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČEKAJUĆI FAJRONT - DRAGOLJUB PETROVIĆ

Spomenik radikalske i ostalih višestranačkih vlasti u Zemunu vidi se kroz prozor mog kuma. Neki Krajišnik dobio je davnih devedesetih dozvolu da izgradi kiosk, jedan u nizu iz lanca „banjalučkih ćevapa“. Sada je u suterenu tog kioska kafana. Jaganjce peku na parkingu. Ujutru, kad kum ustane, vidi Krajišnika, koji stanuje na prvom spratu kioska, kako sedi na terasi i čita Pravdu. Kum ćuti. Samo ponekad procedi: ‘’Aha, to su te evropske integracije’’.

Koliko se razumem, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Krajišnik je prvo „častio“ nekog iz prvobitne vlasti, iliti prvobitne akumulacije kapitala da bi mu omogućio da izgradi kiosk na zelenoj površini. Potom je „častio“ da bi ta šaka jada ličila na Svetski trgovinski centar. Onda je „častio“ nekog iz sledeće vlasti da mu ne sruši taj komforni stambeno-poslovni objekat, zvani kiosk, kvadrature nešto manje od Marakane, bez kafane. Što bi rekao kum: ‘’To su te evropske integracije’’.

Sretnem prijatelja, petooktobarski kadar u gradskoj vlasti Beograda, kaže: ‘’Mene će prvog da izbace napolje. Ja sedim najbliže vratima. Je l’ smo se za ovo borili?’’ Sretnem rođaku: ‘’Neće, valjda, Onaj da nam bude gradonačelnik. Pa, je l’ smo se za ovo borili? ‘’ Sretnem drugara, zajedno smo šetali tri meseca kada je bajkoviti Miloševićev režim 70 gradskih mandata koalicije ‘’Zajedno’’ pretvorio u 23: ‘’Spremam sveža jaja za Vučića. Pa je l’ smo se za ovo borili?’’. Nemam pojma što me pitaju takvo glupo pitanje. Valjda i oni znaju, samo se prave: ‘’Jesmo, za ovo smo se borili’’. Šetali smo da bi svako ko sakupi većinu glasova svih dovoljno pismenih da zaokruže određeni broj na glasačkom listiću, uđe u beogradsku ‘’većnicu’’ i četiri godine rešava životna pitanja: pretvaranje septičkih jama u kanalizaciju, pretvaranje kanalizacije u septičku jamu, kićenje grobnog mesta Dimitrija Tucovića, pretvaranje trolejbusa u tramvaje, pretvaranje kioska u ‘’gajbe’’ salonskog tipa i druge lepe stvari. ‘’Dođavola, to je demokratija’’- opsovao sam i demos i kratos. Osobito demos. Setio sam se onda da Koštunica tada nije šetao. Tih zimskih dana 1996. i 1997. godine, u vreme borbe za njegovo veličanstvo „glas“, DSS je izdala poslovično nejasno saopštenje, nešto kao: ‘’Od protestnih šetnji više volimo protestno sedenje. Izuzev radikalnog krila naše stranke koji hronično pati od hemoroida’’.

Platon je počeo da prezire demokratiju kada je njegov učitelj Sokrat osuđen na smrt ispijanjem otrova kukute zato što je branio slobodu mišljenja posle pobede demokratije predvođene ruljom. Napisao je: ‘’Demokratija ruši samu sebe tako što preteruje u - demokratiji. NJen osnovni princip jeste jednako pravo svih da vrše službu i uzimaju učešće u donošenju državnih rešenja. Na prvi pogled, to je odlično stanje, ali ono postaje katastrofalno jer narod nema dovoljno obrazovanja da izabere najmudriji pravac. Gomila voli laskanje i toliko je žedna meda da naposletku najlukaviji i najnesavesniji laskavac koji sebe zove zaštitnikom naroda uzima najvišu vlast u svoje ruke’’.

A Beograd je, kako je lepo rekao Momo Kapor - niskobudžetni NJujork. Momo je mislio na kosmopolitizam. Više mi se čini da je stvar urbanistička - ovde svako može da izgradi Svetski trgovinski centar, a svako može i da ga sruši. Jedino je nezgodno ako Al kaida dođe na vlast. Mislim, u NJujorku.

Ej, moj burazeru, to nije nista, tek ce sada da ti bude zlo kada otvoris KUMOVLJEVE prozore , ne samo po Zemuni vec po citavom BEOGRADU? Bice na hiljade KRAISNIKA sa BANJALUCKIM I DRUGIM SPECIJALITETIMA sirom GLAVNOG GRADA NJIHOVOG , jer beogradjana i vise nema potisnuti su u cor sokak , jer i CUMICEVO SOKACE NIJE kao nekada pa ni tamo im nema mesta??

Nego udri briogu na veselje i kazi KUMU da ocekuje bolja vremena u SRBIJI na BALKANU , ali na "KUKOVOM LETU" jer je komunizam jos u OPCIJI tj, garniture njegovih restlova se menjaju kao u hokeju igraci, a mi beogradjani vise i nismo ni PUBLIKA vec smo izbaceni iz igre jos 1945 god.???

laky

beogradjani dignite glas protiv vucica!

Veruj mi na rec Beograd nema nikakve veze sa Nju Jorkom, osim mozda u glavi Mome Kapora.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.