ČEKA NAS JOŠ JEDAN RAT?! Izrael ŽESTOKO udara na Liban - Da li smo na ivici još jednog KRVAVOG sukoba?

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Feb.2024, 22:34

ČEKA NAS JOŠ JEDAN RAT?! Izrael ŽESTOKO udara na Liban - Da li smo na ivici još jednog KRVAVOG sukoba?

Ne smiruju se sukobi na Bliskom Istoku

Situacija na Bliskom istoku je sve napetija, a nakon što je Izrael danas otpočeo vazdušne udare na Liban, strahuje se da bi mogao da počne još jedan rat.

Razmena vatre na severnoj granici Izraela sa Libanom danas je možda bila najozbiljnija od početka sukoba u oktobru, međutim u ovom trenutku nema naznaka da bi rat mogao da bukne.

Naime, procene su da "patron Hezbolaha", odnosno Iran, neće dozvoliti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da dođe do eskalacije konflikta. Čini se i da vođe Hezbolaha žele da izbegnu sveopšti rat, a Izrael ako o tome i razmišlja u ovom trenutku neće krenuti da produbljuje krizu, navodi se u analizi SkyNews-a.

Podsetimo, otkako je Hamas izvršio krvavi napad na Izrael 7. oktobra, kada je u danu ubijeno više od 1.000 ljudi, Izrael i Hezbolah "razmenjuju udarce". Međutim, do sada nije došlo do veće eskalacije i direktnije borbe.

Hezbolah sporadično napada Izrael kako bi pokazao "solidarnost" sa Palestincima u Gazi, ali je ipak odlučio da ne otpočne sukobe, poput onih koje pamtimo iz 2006. godine.

Hezbolah zna da građani Libana neće oprostiti ako dovedu do eskalacije konflikta i dodatno unište zemlju koja je već "na aparatima" zbog razorene ekonomije.

Ipak, ne sme se zaboraviti da je Hezbolah osnovan uz ohrabrenje Irana da se "odupre izraelskim upadima i okupacijama" i svoje redove vuče od šiita iz južnog Libana. To je deo šiitskih militanata koji se protežu zapadno od Irana.

Ono što je takođe važno jeste podatak da se od 2006. godine Hezbolahova "zaliha projektila" skrivenih u brdima južnog Libana povećala na 150.000 raketa, tako bar tvrdi Izrael.

Veruje se da je Iran platio većinu tih projektila, ali samo da bi bili iskorišćeni u "slučaju krajnje nužde".

Upravo se taj arsenal, kako se veruje, čuva za slučaj da Izrael ili SAD krenu da udaraju na važne ciljeve u Iranu.

Zbog svega navedenog, veruje se da su male šanse da rat između Libana i Izraela bukne. Štaviše, smatra se da je potreban baš neki drastični potez da bi Hezbolah odlučio da krene u sveopšti rat. Ipak, mogućnost da se to dogodi ne treba isključiti.

Na primer, slučajni izraelski vazdušni napad na obdanište u južnom Libanu u kojem je ubijeno mnogo dece mogao bi da komandantima Hezbolaha ostavi malo izbora osim da ozbiljno reaguju. SkyNews navodi i da je moguća namerna izraelska eskalacija.

Od 7. oktobra, Izrael preispituje strategiju odbrane koja je do sada više bila pretnja neprijatelju, nego eliminacija neprijatelja. Međutim, kada je u pitanju Hamas, strategija se menja. I neki u izraelskoj vladi su se zalagali da se isto odnose i prema Hezbolahu.

Za sada se čini da izraelski premijer Benjamin Netanjahu ne planira da krene tim putem.

Dakle, ni nakon današnjih vazdušnih udara nema jasnih naznaka da bi sukob Izraela i Libana mogao da eskalira.

Foto: Srbija Danas/Telegraf/E.S./Prenela: T.M.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.