ČEGA SE PAMETNI STIDE, HRVATI SE PONOSE: Plenković poslao Srbiji sramotnu poruku sa proslave zločinačke Oluje

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Avg.2021, 12:15

ČEGA SE PAMETNI STIDE, HRVATI SE PONOSE: Plenković poslao Srbiji sramotnu poruku sa proslave zločinačke "Oluje"

U Srbiji se povodom godišnjice "Oluje" svake godine održava Dan sećanja na žrtve i prognane Srbe

Hrvatski premijer Andrej Plenković je na obeležavanju 26 godina od "Oluje" u Kninu poslao poruku Srbiji, navodeći da Hrvatska nikome neće dopustiti da dovodi u pitanje legitimitet te vojno-policijske operacije.

- Vodimo se politikom pomirenja, suživota i razumevanja, uz poštovanje istorijske istine i izražavanja pijeteta svim žrtvama. To ne znači da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ćemo ikada ikome dopustiti da dovodu u pitanje legitimitet "Oluje". To je poruka Srbiji koja bi trebalo da napustiti jalovu politiku prošlosti i okrene se politici pomirenja - rekao je Plenković.

On je naveo da će Hrvatska uvek dostojanstveno slaviti "Oluju", koju je nazvao sudbonosnom bitkom, kako bi buduće generacije negovale tradiciju Domovinskog rata.

Plenković je rekao i da je Hrvatska uspela da "ustroji respektabilnu vojnu silu koje su porazile zločinačku politiku Miloševićeva režima, čime je dovršen rat i uspostavljen mir".

Hrvatskoj se godišnjica "Oluje" slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i kao Dan hrvatskih branitelja, a ove godine nema predstavnika srpske nacionalne manjine, pošto potpredsednik hrvatske vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević ne ide u Knin.

Srbiji se povodom godišnjice "Oluje" svake godine održava Dan sećanja na žrtve i prognane Srbe.

Centralna svečanost ove godine održana je u zemunskom naselju Busije, u kojem uglavnom žive izbeglice iz Hrvatske.

Podsetimo, u vojno-policijskoj akciji "Oluja" koja je počela 4. avgusta 1995. godine napadom na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu ubijeno je skoro 2.000 Srba, a 220.000 ih je proterano.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.