ČEGA SE PAMETAN STIDI... Kolinda odala počast osuđenom RATNOM ZLOČINCU

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Dec.2019, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČEGA SE PAMETAN STIDI... Kolinda odala počast osuđenom RATNOM ZLOČINCU

Oglasila se na društvenim mrežama.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović putem Fejsbuka je odala počast osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku, koji se pre dve godine ubio u sudu.

Ona je objavila stori s fotografijom Praljka, na kojoj se nalaze i hrvatska zastava kao i beli krst. Istu fotografiju na Fejsbuku je objavio u petak i njen savetnik Tomislav Madžar.

Kolinda nije želela ni posthumno da oduzme odlikovanja Slobodanu Praljku zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << činjenice da je osuđen za ratne zločine na sudu koji se Hrvatska obavezala da će ga poštovati.

- Ti su ljudi dobili odličja za odbranu od velikosrpske agresije i ja im ta odlikovanja neću oduzimati. Praksa se dosad nije primenjivala, osim u slucaju odluka domaćeg zakonodavstva - rekla je Kolinda novinarima. Na komemoraciji ona ipak nije bila. Novinari su je tada pitali i zašto nije bila na komemoraciji Praljku, na što je ona odgovorila kako se država vodi razumom, a ne emocijama.

U petak su bile dve godine od izricanja presude hercegovačkoj šestorci, vojnim i civilnim liderima tzv. Herceg-Bosne. Među šestoricom optuženih bio je i general Slobodan Praljak, koji je neko vreme bio načelnik Glavnog štaba HVO-a.

Kada je haški sudija pročitao da se Praljkova krivica potvrđuje, on je dramaticno izjavio da on nije ratni zločinac i da s prezirom odbacuje presudu te je popio otrov u televizijskom prenosu uživo. Praljak je tim morbidnim činom definitivno ušao u istoriju, ali ipak nije uspeo da se zaboravi kako je odgovoran za niz strašnih zločina u BiH, zbog čega je i bio osuđen u Hagu.

Hrvatska nacionalisticka desnica ga je odmah proglasila nacionalnim herojem, premijer Andrej Plenković i predsednica Kolinda Grabar-Kitarovic su žestoko kritikovali presudu, a u Lisinskom je održana i komemoracija. O toj komemoraciji pisali su strani mediji i agencije poput Vašington Posta, Asošijeted Presa i AFP-a koji su bili zgroženi odavanjem počasti generalu osuđenom za ratne zlocine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.