Izvor: Blic, 14.Dec.2016, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČAROBNO "MRAČNI" GRAD Evo šta je japanskog slikara inspirisalo da od motiva Beograda napravi prava remek dela

Čari Beograda zadivile su i Daleki istok - jedan kineski brend iskoristio zemunsku panoramu kao inspiraciju za čarobni grad na novogodišnjoj reklami, a za japanskog slikara Jasunari Jišidu (52) Beograd je postao nepresušna inspiracija.

Oduševljen svakim kutkom prestonice, Jišida ih je ovekovečio svojim akvarelima.

Zemun, Hram svetog Save, Ulica kralja Milana, Kalemegdan, Stari savski most razlili su se na platnu Jišide po povratku iz jednonedeljne posete Beogradu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Jer, kako kaže umetnik, "Srbija mu je još uvek u mislima".

- Još 2013. ostavio sam posao u bioskopu u želji da se vratim prvoj ljubavi slikarstvu, što sam i studirao. Put me je odveo u Srbiju gde sam učestvaovao u izložbi koju je organizovala "Široka staza", asocijacija međunarodnih umetnika i zaljubljenika u umetnost i zaljubio se zemlju – priča za "Blic" Jišida.

Prepoznajete li panoramu? Reklama sa ovim delom Beograda ima 20 MILIONA PREGLEDA

Najviše pažnje privukla mu je arhitektura grada i njegova svetla, tačnije nedostatak istih.

- Harmonija srednjevekovne arhitekture i savremenog svakodnevnog života u Beogradu je izvanredna. Mogao sam vrlo lako da se opustim, jer sam se osećao kao da sam kročio u svoj svet pejzaža na slikama. Najveću inspiraciju u Srbiji predstavljala mi je činjenica da je vaša zemlja dosta mračnija od Japana, u pozitivnom smislu. U Japanu, blještavi izlozi prodavnica i automobilska svetla prejaka su i napadna, vulgarnih boja. Teme mojih pejzaža upravo su suprotnost tome, oni teže da odišu toplinom u ljudskoj duši i željom srca da oseti tu toplinu. Nažalost, nisam imao priliku da slikam tokom boravka u Srbiji, ali sam uspeo da naslikam nekoliko akvarela sa motivima iz vaše zemlje po povratku u Japan.

Za ovdašnji narod ima samo reči hvale, a posebno ga je obradovao rad sa decom.

- Srbi su veoma topli i iskreni, naročito mi se dopala njihova otvorenost. Iako možda tihi i stidljivi spolja, strastveni ste i fini ljudi. Japance možda takođe smatraju uzdržanim i tihim, ali upoznao sam dosta njih koji su iznutra gordi ili potpuno prazni. Lično mislim da je sa Srbima lakše pričati i zbližiti se. Poseban događaj za mene bio je tročasovna radionica koju sam održao sa učenicima Osnovne škole "Ujedinjene nacije" u Beogradu. Dobro sam se zabavio tom prilikom. Nikad neću zaboraviti tu neverovatnu mogućnost da podstaknem dečju maštu i radim sa njima.

Išida ističe da želi ponovo da poseti Srbiju, a koliko mu se ona dopala govori i njegova želja da jednog dana u njoj pronađe i svoj dom.

- Planiram da dođem u Srbiju opet 2017. godine na jesen ili zimu, mislim da ću se zadržati oko mesec dana. Novi i veliki put otvorio se u mom životu otkako sam posetio vašu zemlju. Iskreno, nisam mnogo znao o njoj pre dolaska, a sada ne prođe dan da ne razmišljam o Srbiji, čak razmatram i mogućnost preseljenja i života ovde.

Japansko-srpska grupa umetnika

Jišida otkriva da mu je veliki san da umetnošću spoji Japan i Srbiju. Jedno prijateljstvo sklopljeno u tome će upravo i pomoći.

- Sprijateljio sam se sa Zoranom Panićem, vlasnikom prodavnice staklenih lampi u koju sam kročio potpuno slučajno. Sa njim sam potom formirao umetničku grupu "Hrast", čiji je cilj da omogući prilike za saradnju i inspiraciju, kroz zajedničko stvaranje primenjene umetnosti srpskih i japanskih umetnika.

Samostalna izložba

Jišida je u Kjtou sa diplomom slikarstva radio kao filmski tehničar, a kasnije i kao menadžer u bioskopu. Ipak, produženi turistički boravak u Srbiji totalno je pokrenuo njegovo život da je napravio i samostalnu izložbu.

- Na izložbi "Široka staza" dočekan sam sa velikim interesovanjem i lepim komentarima. To je za mene bio podsticaj da napravim i svoju samostalnu izložbu u novembru 2015. godine pod pokroviteljstvom ove organizacije – kaže Jišida, dodajući da je posetio i nekoliko galerija u Beogradu kao i Akademiju umetnosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.