Весић: Србија се прикључила програму “CARE” – ЕУ бази података за несреће на путевима

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Jul.2023, 11:48

Весић: Србија се прикључила програму “CARE” – ЕУ бази података за несреће на путевима

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да се Република Србија прикључила као посматрач “CARE” програму (Community Database on Accidents on the roads in Europe), односно бази података о несрећама на путевима Европске уније. Фото: Танјуг/Владимир Порчић „Веома сам >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << срећан што се Србија придружила овом програму. Одлуку је донела Група ЕУ на високом нивоу, а на захтев Србије“, рекао је министар Весић.
Како је појаснио, реч је о бази која обрађује податке о саобраћајним незгодама на путевима Европске уније, а од сада и Србије, сходно критеријумима дефинисаним у ЕУ, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. „Србија је тако постала први регионални партнер на Западном Балкану коме је одобрено да учествује у експертској групи Европске уније за безбедност саобраћаја“, истакао је Весић.
Додао је да је тај успех уследио након српске Студије изводљивости урађене заједно са Транспортном заједницом уз подршку Европске комисије и да је Студија показала да Србија испуњава критеријуме наведене за укључивање у тај програм ЕУ.
Весић је истакао да одлука да се Србија позове да се придружи програму ЕУ за безбедност на путевима и дели своје податке о несрећама са европским партнерима сведочи о непоколебљивој посвећености Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре да Србија постане део различитих програма ЕУ не чекајући да постанемо пуноправна чланица европске заједнице народа.
Весић је додао да ће Србија учествовати на састанцима експертске групе ЕУ који се одржавају сваке године а чији је циљ да обједини колективне напоре Европске уније и њених држава чланица у промовисању безбедности на путевима, смањењу озбиљних повреда и спасавању живота учесника у саобраћају. “Ова одлука доказује посвећеност Србије да се у потпуности придржава правних тековина ЕУ о статистици саобраћајних незгода“, указао је Версић.
Он се захвалио Транспортној заједници и директору Матеју Закоњшеку на великој помоћи коју су пружили Србији у овом подухвату.
Vesić: Inspekcija da proveri uslove rada na aerodromu, nema zaštićenih

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Весић: Србија се прикључила програму “CARE” – ЕУ бази података за несреће на путевима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.