ČANKOVIĆ PREDAO ZAHTEV ZA NEZAVISNOM SRPSKOM

Izvor: Kurir, 31.Mar.2011, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČANKOVIĆ PREDAO ZAHTEV ZA NEZAVISNOM SRPSKOM

BANJALUKA - Predstavnici Srpskog narodnog pokreta (SNP) "Izbor je naš" predali su zahtev Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) da pokrene proces razdruživanja entiteta u BiH, te da RS proglasi nezavisnom državom i zatraži njeno međunarodno priznanje da ne bi došlo do mogućeg ukidanja RS i gubljenja srpskog identiteta na ovim prostorima.

"RS i srpski narod ne treba da budu deo problema u vezi sa odnosima Bošnjaka i Hrvata u FBiH. Svaka kopča sa njima, pa bila to i Dejtonska >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << BiH, čini nas učesnicima u problemu i stvara mogućnost da u narednom periodu za neformiranje vlasti na nivou BiH okrive RS", rekao je Dane Čanković u Banjaluci, posle podnošenja ovog zahteva.

Čanković je upozorio da, ukoliko predstavnici RS prihvate uslovljavanja koja dolaze iz FBiH i formiraju vlast na nivou BiH, postoji velika opasnost da se putem reforme Ustava stvori unitarna BiH, a RS ukine.

"Cilj takve unitarne države bio stvaranje bosanske nacije, a Bosanci bi dugoročno gledano najverovatnije govorili hrvatskim jezikom i bili rimokatoličke vere", smatra Čanković.

Čanković je naveo da je RS izraz volje srpskog naroda koji je voli i s pravom očekuje da ona bude garant zaštite njegovog interesa i svakog pojedinca u RS.

Čanković je rekao da je uz današnji zahtev predato 10.000 potpisa građana RS, zaključujući da je do sada SNP prikupio ukupno 50.000 potpisa građana RS koji žele nezavisnu RS.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.