Izvor: B92, 16.Okt.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CANAK SRECAN

Novi Sad -- Politicka kombinatorika nije jedina preokupacija vojvodjanskih lidera. Posvetili su se i svojim nacionalnim manjinama.

Skupu u Petrovaradinu na kome je slavljeno 200 godina rodjenja hrvatskog bana Josipa Jelacica, prisustvovali su pokrajinski i novosadski funkcioneri, hrvatski politicari, diplomate i crkveni velikodstojnici.

Nije bilo predstavnika republicke i savezne vlasti, javlja za B92 Nenad Stanojevski, novinar 021. Na rodnoj kuci Bana Jelacica otkrivena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je obnovljena spomen-ploca. Predsednik Skupstine Vojvodine Nenad Canak rekao je da je "malo onih koji mogu da se pohvale da u svom susedstvu imaju nacionalnog heroja i da imaju kucu u kojoj se rodio". "Mi imamo ogromnu srecu i privilegiju samo ako umemo da je iskoristimo. Srecu da imamo proslost ne samo jednog naroda, nego mnogo naroda, da imamo buducnost ne jednog, nego mnogo naroda. Imamo srecu da zivimo svi zajedno i nemojmo to nikad smetnuti sa uma i da nas niko nikada ne podeli", rekao je Canak. "Jubilej nije vazan samo za hrvatsku nacionalnu zajednicu, nego je taj datum vazan i za Petrovaradin i Novi Sad", rekao je gradonacelnik Borislav Novakovic. "Novosadska vojvodjanska tolerancija je izrasla na izvornoj potrebi da se zivi i postuje drugi. U jednom takovm ambijentu zivi ih hrvatska nacionalna zajednica", rekao je Novakovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.