ČAME ČEKAJUĆI!

Izvor: Kurir, 11.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČAME ČEKAJUĆI!

Iako su dobili ključeve, ratni vojni invalidi i porodice poginulih boraca u Kragujevcu već godinu dana ne mogu da se usele u svoje stanove

KRAGUJEVAC - Zgrada u kragujevačkom naselju Avala namenjena ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih u ratovima od 1990. do 1999. godine završena je pre godinu dana. Finansirana je sredstvima koja je odobrila japanska vlada, a grad je bio u obavezi da obezbedi struju, vodu, i ostale priključke. Od tada su u „komšiluku“ izgrađene >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i useljene tri zgrade, a gradi se i četvrta. Invalidi pitaju kakva to visoka politika odlučuje o tome da li će i kada njihove porodice konačno dobiti krov nad glavom.

- Od maja prošle godine zgrada stoji, a tek ovih dana su prikopčali vodu i struju. Opština nije izvršila svoj deo obaveza prema Vladi Srbije, odnosno Ministarstvu za socijalna pitanja. Zgradu gledamo, obilazimo, slikamo se pored nje, ali su vrata zaključana - kaže Radiša Milivojević, predsednik Udruženja.

Zgrada ima po šest garsonjera i jednosobnih stanova, kao i osam dvosobnih. Svi su odavno raspodeljeni i ključevi su podeljeni budućim stanarima.

- Vučemo se po podstanarskim stanovima i sobama. Trebalo je da dete upišem u osnovnu školu, a ne znam gde. Stanujem u drugom naselju i ne znam kada ćemo dobiti stan. Iz opštine su obećali da će to biti početkom 2008. godine, pa u februaru, a onda sredinom aprila. Sve je još uvek neizvesno. Verovatno ovi planiraju da s nama prave političku paradu. E, pa nećemo da ispunjavamo nečije hirove - priča Goran Dakić, ratni vojni invalid koji željno očekuje svoj dom.

Slavica Saveljić, glavni stručnjak za socijalna pitanja u Skupštini grada, kaže da je zgrada u završnoj fazi, da su završeni građevinski radovi i da je ostalo samo da se po stanovima razvedu električne instalacije.

- Grad je bio u obavezi da obezbedi infrastrukturu, zemljište, takse i dozvole, i mi smo to obezbedili. Urađeno je grejanje, priključeni su telefoni i voda, i preostala je još samo struja. Nakon toga biće zakazan tehnički prijem - tvrdi Saveljićeva. Ona još kaže da je ministarstvo naknadno obezbedilo sredstva za još jedan sprat, pa se vreme izgubilo na regulisanje papirologije za dogradnju. Do podele ključeva ratni vojni invalidi i porodice poginulih moći će samo da se nadaju da u njihov slučaj nije umešana politika.[ antrfile ]

PROMOCIJA POLITIČARA

Invalidi su ubeđeni da u lokalnoj upravi od podele stanova neko namerava da pravi političku kampanju i ubere predizborne poene, slika se pred kamerama i „kao svečano“ deli ključeve.

- E, nećemo da učestvujemo u političkom maskenbalu i promociji političara! Tražimo samo da grad izvrši svoje obaveze i završi zgradu. U suprotnom, protestovaćemo ispred opštine - poručuju članovi Udruženja.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.