ČAČANIN DOPLIVAO DO KRSTA, PA ZAPROSIO DEVOJKU

Izvor: Kurir, 19.Jan.2012, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČAČANIN DOPLIVAO DO KRSTA, PA ZAPROSIO DEVOJKU

Trnavac, koji predaje u dve osnovne čačanske škole, zaprosio je svoju dugogodišnju devojku, studentkinju Zoricu Miljković iz Novog Sada, koja je pristala na udaju

ČAČAK -Profesor fizičkog vaspitanja Nemanja Trnavac (30) doplivao je danas prvi do zaleđenog krsta u Zapadnoj Moravi u Čačku i po izlasku iz vode - zaprosio svoju devojku.

Trnavac, koji predaje u dve osnovne čačanske škole, zaprosio je svoju dugogodišnju devojku, studentkinju Zoricu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Miljković iz Novog Sada, koja je pristala na udaju.

Bračna ponuda je bila propraćena burnim aplauzom oko 5.000 ljudi.

Trnavcu će večeras biti uručen pobednički zlatni krst.

U takmičenju za vađenje zaleđenog krsta iz Zapadane Morave, učestvovalo je 57 takmičara.

Taj običaj u Čačku je obnovljen 2005. godine, kada su za zaleđeni krst plivala dvojica takmičara, i od tada se održava redovno.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su gradska crkva Sveto Vaznesenje i Grad Čačak, a organizatori su Narodni muzej, Sportski centar "Mladost" i Dom kulture.

Niš: Prvo plivanje i prva pobeda

Vladimir Stojanović iz sela Krušce prvi je doplivao do Bogoljavljenskog krsta u Nišavi. Vladimir ima 25 godina i ovo mu je prvi put da učestvuje.

U "Plivanju za Bogoljavljenski krst” učestvovalo je 19 takmičara, a temperatura Nišave tokom takmičenja bila je 2 stepena.

- Nisam osećao hladnoću, čim uđeš u vodu onda ne misliš ni na šta, osim kako da dođeš do obale i do krsta. Osećao sam u sebi da ću da pobedim, rekao sam svim drugovima, pre nego što sam došao ovde, 'evo, videćete da ću da pobedim'. I eto desilo se uz Božju pomoć - kaže on, prenose Južne vesti.

Vladimir dodaje da se za ovo takmičenje nije pripremao, već je bio prva rezerva i došao je na mesto momka koji zbog zdravstvenih problema nije mogao da učestvuje.

- Sve se može kad imaš jaku volju, treba samo da budeš hrabar i da probaš. Kakva priprema? Ja sam dete sa sela, odrastao sam pored Morave i nema meseca u godini da se nisam kupao u njoj - kaže Stojanović.

Na Amfiteatru, na keju nastupili su Crkveni hor "Branko” i igrački i pevački ansambla "Branko”.

Plivanje za krst je privuklo veliku pažnju Nišlija, koji su bili u velikom broju sa obe strane keja, od mosta kod ulaza za Tvrđavu do hotela "Niški cvet". Na početku Bogoljavljenskih svečanosti simboično je pušten beli golub, a pre početka plivanja iz ruku svakog od takmičara poleteo je po jedan golub.

Među posmatračima su bili i navijači rukometne reprezentacije iz Makedonije, kojima je danas državni praznik.

GO Medijana i Niška eparhija šesti put organizuju "Plivanje za Bogoljavljenski krst”.

Policajac osvojio krst u Vlasini

Dragan Kocić, pripadnik policije, pobednik je 6. takmičenja za Bogojavljanski krst na reci Vlasini nedaleko od grada.

U plivanju je učestovalo je 30 tamičara iz Vlasotinca, Leskovca i Niša, a najmlađi je bio sedmogodišnji Kristijan Pešić.

Kocić je, inače, trostruki pobednik, pored niza drugih prigodnih nagrada, dobio ikonu Svetoga Save, a zlatara "Janković” iz Novog Sada, čiji je vlasnik Vlasotinčanin, koji je prisustvovao svečanosti, darivala ga je zlatnikom.

Učesnike su pozdravili Srđan Šušulić, predsednik opštine i Srba Takić, direktor Narodne biblioteke.

Organizatori su imali dosta posla, jer su probijali debeo led na veštačkom jezeru reke Vlasine kako bi takmičari plivali, temperatura vazduha bila je nula, a vode četiri stepena.

Prvo plivanje za krst u Svrljigu

U Svrljigu je po prvi put organizovano takmičenje u plivanju za Bogojavljenski krst, a najbrži plivač bio je Bojan Videnović iz Niševca. Njemu je, kao nagradu, srebrni lanac sa velikim graviranim krstom, uručio svrljiški sveštenik Strahinja Eraković, koji je sa ljudima iz rukometnog kluba bio i inicijator održavanja prvog ovakvog takmičenja,prenose Južne vesti.

Pored pobednika Bojana Videnovića, za Bogojavljenski krst plivali su još i Nikolić Milan, Zdravković Milan, Aranđelović Vojkan iz 63. padobranske brigade i njegov sin, ujedno i najmlađi takmičar sa samo 11 godina, Aranđelović Dušan.

- Nadamo se da će ovo plivanje za Bogojavljenski krst postati tradicija u Svrljigu i da ćemo biti mnogo bolje organizovani već naredne godine, kada očekujemo i učešće mnogo većeg broja hrabrih plivača – rekao je Strahinja Eraković, novopostavljeni svrljiški sveštenik.

Plivanje koje je održano kod pešačkog mosta na spoljnoj temperaturi od 3 C i temperaturi vode od 1 C posmatrao je veliki broj građana, a organizaciju su pomogli mnogobrojni svrljiški privrednici i crkvena opština.

Branislav Janković pobednik u plivanju za Časni krst

Crnogorka osvojila časni krst u Šapcu

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.